Bærekraftige tjenester i Lagunen

Små steg - stor forskjell
Små steg - Stor forskjell

Våre butikker tilbyr alt fra reparasjon, pant, utleie, resirkulering og mye mer som kan ha en stor påvirkning for en mer miljøvennlig fremtid.

Små steg – Stor forskjell. Se alle våre tjenester:

 • Innlevering/gjenbruk av klær
 • Skredder
 • Utleie av dress og tilbehør
 • Reparasjon av turtøy
 • Vedlikehold og impregnering
 • Pigging av sko
 • Reparasjon av utstyr
 • Reparasjon av mobil og PC
 • Utleie av grill og verktøy
 • Knivsliping
 • Innbytteordninger
 • Bidra til å redusere matsvinn

Innlevering av tekstiler – Nytt liv til gamle klær

Mange av våre butikker tar imot plagg uavhengig av hvor du har kjøpt dem i utgangspunktet. Dette gjelder blant annet H&M, Kid Interiør, Polarn O. Pyret, Kappahl, Infinity, Lindex og Fretex. Mange av disse tilbyr også gavekort eller rabatter i retur.

Plaggene skal være tørre, rene og hele, og forseglet i en plastpose. Innleverte tekstiler benyttes enten som second hand, i produksjon av nye klær, eller de blir resirkulert til nye produkter og får nytt liv.

Holder i hverandres lommer
H&M

– H&M klesinnsamling

Hos H&M kan du levere inn dine gamle klær, uansett merke og tilstand. I butikken tar de imot poser med klær som deretter blir resirkulert. Som kunde får du 10% på en vare når du kommer med brukte klær i en pose til H&M.

Klær som fortsatt kan brukes blir markedsført som second-hand, mens tekstiler som ikke kan brukes lenger blir redesignet til andre produkter eller resirkulert.

– Tekstilretur hos Kid

Kid Interiør tar imot brukte interiørtekstiler i samarbeid med UFF Norge.

UFF Norge driver et stort humanitært arbeid i tillegg til å samle inn og håndtere gjenbruk av blant annet interiørtekstiler. De har også et godt system for å påse at håndteringen av tekstilene skjer på en etisk og forsvarlig måte, og er medlem av Innsamlingskontrollen i Norge.

Used & Loved Polarn O. Pyret
Polarn O. Pyret

– Polarn O. Pyret – Gjenbruk av barneklær

Baby og barn vokser veldig raskt ut av klærne sine. Polarn O. Pyret jobber aktivt med bærekraft og tilbyr blant annet second hand. Leverer du inn brukte PO.P-plagg, får du rabatt på nye i butikken. Polarn O. Pyret tar imot og selger brukte Polarn O. Pyret klær i butikk.

Les mer om hvordan du leverer inn plagg til Polarn O. Pyret her

Fra våren 2023 er 100% av plaggene deres produsert av bærekraftige fibre. Dette målet hadde de satt seg for år 2025, men har klart det to år tidligere enn tenkt!

PO.P Second Hand og Fretex
Polarn O. Pyret og Fretex

– Lever klær til Fretex

Fretex og Frelsesarmeen har drevet med gjenbruk og sosialt arbeid siden 1905. Klær og interiør donert til Fretex Lagunens butikk blir sortert og solgt direkte hos dem i Laguneparken. Kortreist og bærekraftig.

Du finner Fretex sin container ved Fretex butikken i Laguneparken.

– Tekstilretur hos Kappahl

Du kan levere inn dine gamle og utslitte garderobehelter i alle Kappahl sine butikker, så sørger de for at klærne kan gjenbrukes og bli nye favoritter for noen andre. På den måten får plaggene nytt liv samtidig som vi sammen sparer på jordens ressurser. Les mer om hvordan her.

– Tekstilretur hos Infinity

Infinity sin egen 2nd hand collection. Lever inn plagg du har kjøpt hos Infinity, eller lignende butikker og få et gavekort i retur.

– Tekstilretur hos Lindex

Du kan levere inn brukte plagg i hvilken som helst Lindex-butikk i Norge.

Skredder
Skredder - House of Singles

Skredder

Har du en kjole som bare henger i skapet fordi den har blitt for stor eller for liten, eller en dress som skulle vært tilpasset fordi snittet ikke er helt på plass? Vår dyktige Skredder - House of Singles tilbyr en rekke skreddertjenester som kan gi klærne dine et nytt og langt liv. Deres fokus ligger i å levere deg kvalitet og forlenge livet på klærne dine. Med over 25 års erfaring tilbyr de alt innen skredding, reparasjon og tilpasning av alle typer stoff og tekstiler. Du finner Skredder - House of singles i 4. etasje.

Tilpasset dress
Skredder - House of Singles

Utleie av dress og tilbehør

Ved store anledninger vil man gjerne kjøpe og få tilpasset en dress som sitter perfekt. Men de gangene man kjøper klær man vet at man bare kommer til å bruke en eller to ganger, kan det være et godt og miljøvennlig alternativ å leie. Hos Skredder - House of Singles kan du leie hele eller deler av antrekkene du ønsker å bruke til spesielle anledninger. Antrekket må da reserveres i god tid før bruk. Les mer om leie av antrekk her

Tur i fjellet
Naturkompaniet

Utleie av turutstyr

Ofte kan det være lurt å teste utstyret før du kjøper nytt. Vi har vel alle kjøpt noe som bare ble liggende i boden. Naturkompaniet ønsker å gjøre det enklere for enda flere å komme seg ut i naturen og vil med sitt utleietilbud oppmuntre flere personer til å gjøre fornuftige og bærekraftige kjøp.

Ta kontakt med betjeningen hos Naturkompaniet Lagunen dersom du er interessert i å leie turutstyr.

Reparere klær
XXL og Naturkompaniet

Reparasjon av turtøy

Produkter av høy kvalitet med lang levetid er et av de beste tiltakene for å gjøre et produkt mer miljøvennlig. Men hva om glidelåsen på favorittjakken ryker? Flere av våre butikker tilbyr reparasjon av turtøy.

Hos XXL reparerer de glidelås og skyver, rifter, sømutglidning på jakker og dunjakker. I tillegg taper de sømmer på turjakker. Lever jakken din inn hos XXL Lagunen.

Prisliste:

 • Liten riftskade (opptil 10 cm) 299,-
 • Skifte skyver 249,-
 • Skifte glidelåsfront 899,-
 • Tape søm 299,-

Du kan også levere ødelagte Norrøna-klær til reparasjon. Lever i butikk hos Norrøna. Produktene må være rene når de leveres inn. Når reparasjonen er ferdig sender Norrøna produktet til deg eller du kan hente i butikken du leverte til. Slik leverer du inn klær

Vokse sko
Naturkompaniet

Vedlikehold og impregnering

Godt vedlikehold er den beste måten å få klærne og skoene dine til å vare lenger. Ved å vaske av skitt med en gang, holder skoene lenger. Jakker og sko som er vanntett bør impregneres på nytt når du har brukt dem en stund og også før produktet tas i bruk.

Naturkompaniet tilbyr voksing av skinnsko og klær med Fjällräven G-1000 materiale i butikken. XXL impregnerer sko i skinn, tekstil, syntetiske materialer og sko med gore-tex som tursko, joggesko, fritidssko og jaktstøvler.

Les Naturkompaniet sine tips til hvordan du kan ta vare på utstyret og klærne dine her

Visste du at Sport Outlet tilbyr Storm Care sine vask- og vedlikeholdsprodukter? Hele Storm-serien er produsert i England, og inneholder ingen miljøskadelige kjemikalier som f.eks PFC, PFOA og PFOS - noe som gjør produktene fra Storm til et av de ypperste alternativene i dagens marked innen vedlikeholdsprodukter for tekstiler og sko.

Pigge sko
XXL

Pigging av sko

Pigg nye og gamle sko hos XXL. Det eneste kravet til skoene du ønsker å pigge, er at de har nok såle og/eller mønster.

Husk at pigger slites raskt ut på harde flater som asfalt og betong. Derfor er det viktig å vedlikeholde disse. Det eneste du trenger å gjøre er å ta med skoene til varehuset. Les mer om pigging av sko.

Sykkel reparasjon
XXL

Reparasjon av utstyr

XXL har høyt fokus på at utstyret du kjøper skal vare så lenge som mulig. De har derfor verksted i alle sine varehus. Her kan du levere inn både nye og gamle produkter – uansett hvor du har kjøpt dem. Hensikten er å forlenge produktenes levetid, så du kan spare både penger og miljøet.

XXL sine verksteder:

 • Sykkelverksted
 • Skiverksted
 • Børsemaker
 • Skøyteservice
 • Skoservice
Harddisk pc verksted
Harddisk

Reparasjon av mobil og PC

Harddisk reparerer mobiler og PCer, som er svært bra for miljøet. Mindre fokus på å kjøpe nytt og mer fokus på å reparere det du har. De reparerer alle typer problemer med PCer og mobiler, alt fra knuste skjermer til ødelagte ladeporter, virus, oppfriskning av treg PC, oppgradering av gammel maskin etc.

Utleie av verktøy
Jernia

Utleie av grill og verktøy

Det å leie fremfor å eie er bedre for både miljøet og lommeboken. Særlig hvis det er ting du bruker sjelden eller bare én gang.

Jernia tilbyr utleie av et bredt sortiment med produkter og øker stadig utvalget. Nå kan du leie alt av verktøy på batteri samt grill, kjøkkenmaskin, høytrykkspyler, kantklipper, tapetfjerner og mye mer. Les mer om hvordan du kan leie hos Jernia.

Clas Ohlson har pant av tonere og blekkpatroner, og tilbyr et stort utvalg av reservedeler slik at levetiden på produktene de selger blir lengre. De har også retur av batterier og lyspærer. Norske konsumenter kårer Clas Ohlson som det mest bærekraftige varemerket innen hobby og fritid viser 2022 resultatet fra Sustainable Brand Index.

Clas Ohlson tilbyr salg av «nesten nye» varer. Dette er varer som kanskje har en liten skavank, men som er fullt funksjonelt. Disse selges til gode rabatter for å unngå at varer kastes. De kurser også sine ansatte på bærekraft, som kan opptjene seg tittelen «bærekraftsambassadør. På Lagunen har vi to slike ansatte.

Ulike kniver
Jernia

Knivsliping

En god og skarp kokkekniv er et av de viktigste redskapene du har på kjøkkenet. Med knivsliping hos Jernia får du favorittkniven så god som ny. Jernia Lagunen tilbyr knivsliping i butikk. Du kan trygt levere inn knivene dine her, da Jernias medarbeidere har fått profesjonell opplæring i faget. Slipetid vil avhenge av kapasitet i butikk, men normalt vil kniven være slipt i løpet av dagen dersom kniven leveres inn på formiddagen.

Jernia bruker Tormek slipesten med tilpassede jigger. Vinkelen på kniveggen måles før sliping slik at vi sikrer riktig slip for din kniv. Etter sliping og polering har kniven fått tilbake sin skarphet. Les mer om Jernias knivsliping.

Ødelagt porselen
Jernia

Innbytteordninger

Jernia gir nytt liv til gamle stekepanner, gryter og ødelagt servise.

Trenger du ny får du 20% innbytterabatt på tilsvarende vare når du leverer den gamle til gjenvinning!

Hos Jernia kan du også levere inn ditt utgåtte brannslukningsapparat. Sammen med Miljø Norge sørger Jernia for at din gamle brannslukker får nytt liv. Ta med din gamle slukker og få 100 kroner i rabatt ved kjøp av en slukker som er servicert.

Too Good To Go
Too Good To Go

Bidra til å redusere matsvinn

Visste du at vi kaster 450 000 tonn spiselig mat i året? (Kilde regjeringen.no) Med appen Too Good To Go «redder» du mat fra caféer, kiosker og restauranter fra å kastes, og bidrar til å redusere matsvinn. I Lagunen kan du hente matvarer du finner i Too Good To Go-appen fra Jordbærpikene, Godt Brød, Espresso House, Narvesen, Obs, Meny og Baker Brun.

Les mer om Too Good To Go.