Bunadens flotteste tilbehør!

To forskjellige bunadsøljer og ørepynt
Bunadsøljer og ørepynt fra Bjørklund og H. Gams-Haugsøen
Pussemiddel
Pusseklut og pussebrett
Pussemiddel // Pusseklut og pussebrett

Gi bunadsølvet den oppmerksomheten det fortjener med riktig puss og stell, og få tips til ekstratilbehør.

Stell av bunadsølv

For å bevare kostbart sølv er det viktig å ta godt vare på det med puss og rens. Vær forsiktig med hvilken sølvrens du bruker, mange er sterke og kan fjerne både forgylling og annen overflatebehandling. Du bør bruke skikkelige rense- og pussemidler som fås kjøpt hos gullsmed, her får du også råd til hvordan du bør behandle akkurat ditt sølv. Sølvet reagerer med oksygen slik at det anløpes. Bruk en fuktig klut og gni over etter bruk. Etterpå er det viktig å plassere sølvet i tett plast, så lufttett som mulig. Et tips for de som har et bunadsliv med maljer er å ta plastfolie rundt maljene. For herrebunader er det veldig populært og lurt å kjøpe et pussebrett. Dette legger du mellom knapp og stoff, pussebrettet gjør at bunaden ikke ødelegges ved pussing av knapper.

Hva du må huske på før sølvet skal brukes

Det går gjerne noen måneder fra hver gang bunaden brukes, og i tiden vi er inne i nå er det kanskje ekstra lenge siden bunaden sist ble tatt frem. Da kan det være en idé å dobbeltsjekke at alt er som det skal. Ta opp sølvet, er det noe som mangler? Må noe repareres eller pusses? Om du ikke får ordnet det selv kan gullsmedene hjelpe. Har du sølv som er forgylt kan det forgylles på nytt, belter kan repareres på verksted og spenner til bunadsko kan Skomaker Alfred reparere! Les mer om det her!

Gullsmedmester Kjersti, hos H. Gams-Haugsøen, forteller at det er en klassiker at sølv mistes eller ødelegges, og at dette ofte oppdages i siste liten før bunaden skal brukes. Hennes budskap er derfor at sølvet og bunadsbeltet må sjekkes i god tid før bruk, da har du tid til å ordne det som må repareres.

Bunadsølv hårpynt i dame sitt hår
Hårspenner av sølv fra Bjørklund