Bunadens flotteste tilbehør!

Damer i bunad
Bjørklund
To forskjellige bunadsøljer og ørepynt
Bunadsøljer og ørepynt

Gi bunadsølvet den oppmerksomheten det fortjener med riktig puss og stell, og få tips til ekstratilbehør.

Stell av bunadsølv

For å bevare kostbart sølv er det viktig å ta godt vare på det med puss og rens. Vær forsiktig med hvilken sølvrens du bruker, mange er sterke og kan fjerne både forgylling og annen overflatebehandling. Du bør bruke skikkelige rense- og pussemidler som fås kjøpt hos gullsmed, her får du også råd om hvordan du bør behandle akkurat ditt sølv.

Pussemiddel
Pussemiddel

Sølvet reagerer med oksygen slik at det anløpes. Bruk en fuktig klut og gni over etter bruk. Etterpå er det viktig å plassere sølvet i tett plast, så lufttett som mulig. Et tips for de som har et bunadsliv med maljer er å ta plastfolie rundt maljene.

Pusseklut og pussebrett
Pusseklut og pussebrett

For herrebunader er det veldig populært og lurt å kjøpe et pussebrett. Dette legger du mellom knapp og stoff, pussebrettet gjør at bunaden ikke ødelegges ved pussing av knapper.

To damer i Hardangerbunad
Hardangerbunad

Hva du må huske på før sølvet skal brukes

Det går gjerne noen måneder fra hver gang bunaden brukes, og i tiden vi er inne i nå er det kanskje ekstra lenge siden bunaden sist ble tatt frem. Da kan det være en idé å dobbeltsjekke at alt er som det skal.

Ta opp sølvet, er det noe som mangler? Må noe repareres eller pusses? Om du ikke får ordnet det selv kan gullsmedene hjelpe. Har du sølv som er forgylt kan det forgylles på nytt og belter kan repareres.

Smykkeskrin til Hardangerbunad
Smykkeskrin til Hardangerbunad

Gullsmedmester Kjersti, hos H. Gams-Haugsøen, forteller at det er en klassiker at sølv mistes eller ødelegges, og at dette ofte oppdages i siste liten før bunaden skal brukes. Hennes budskap er derfor at sølvet og bunadsbeltet må sjekkes i god tid før bruk, da har du tid til å ordne det som må repareres.

Søljer til bunad og sikkerhetslenke til bunadsveske
Ørepynt og sikkerhetslenke til bunadsvesken

Hold bunadsvesken på plass med en sikkerhetslenke

Det er en kjent sak at vesken til bunaden ikke sitter veldig godt på, den har derfor lett for å falle av. Du er ikke alene dersom du har mistet bunadsvesken din, men det finnes en løsning som gjør deg tryggere på at den holder seg der den skal være! Du kan nemlig kjøpe en sikkerhetslenke som sørger for at vesken holder seg på plass.

Hårspenner til bunad

Hårspenner av sølv

Hva med å tilføye en hårspenne i sølv til «bunadslooken»? Dette har blitt veldig populært! I dag kan du få tak i hårspenner som passer til spesifikke bunader, men det finnes også varianter som passer til alle bunader. Du finner uansett en hårspenne i sølv som passer din bunad!

Våre butikker hjelper deg gjerne

Bjørklund

Gullfunn

Gullsmed Gams-Haugsøen

Thune