Vask og stell av bunad, skjorte og sko

Bilde av dame som hjelper mann med å knytte bunadstørkle i halsen
Hardangerbunad dame
Herrebunad fra Hardanger
Hardangerbunad dame // Hardangerbunad herre
Bunadsko og bunadstøvel
Bunadsko før hælflikk
Bunadsko etter hælflikk
Dress- og kjoleposer henger på et stativ
Bunadsko før hælflikk // bunadsko etter hælflikk // Dress- og bunadsposer

En bunad er et kostbart plagg, og det er derfor viktig å behandle den godt sånn at den varer så lenge som mulig, kanskje i flere generasjoner.

Stell av bunaden

Selve bunaden skal ikke vaskes, da hverken ull eller silke tåler vask særlig godt. Det er likevel avgjørende å stelle bunaden for å ta vare på den. Luft den gjerne, bunadens ull gjør at den er godt egnet for lufting. Vi er ikke fremmed for regn her på Vestlandet, og dersom bunaden får regn på seg må du la den tørke før den henges bort. Bruk en fuktig klut over stakken for å få bort smuler, støv og annet smuss. Oppbevar bunaden i en bunadspose eller i et laken. Husk å tette hullene ved kleshengeren godt sånn at det ikke sniker seg møll inn.

Stell av bunadsskjorten

Har du en skjorte med broderi bør den vaskes for hånd, da vil den holde seg fin lenger. Bomull- og linskjorter uten broderi tåler maskinvask i nyere maskiner. Etter vask og bruk skal skjorten ikke strykes, dette gjør at den gulner. Det finnes likevel håp dersom du nå kom på at den ble strøket for ett år siden, før du pakket den ned! Finn frem skjorten og legg den i iskaldt vann med isbiter natten over, skift vann to ganger. Etterpå vasker du den. Dersom skjorten er helt hvit, både stoff og broderi, kan du bruke Omo eller Blenda Hvit. For å tørke den kan du henge den ut, men ikke i direkte sollys. Stryk skjorten et par dager før bruk.

Stell av bunadsko

Skoene er en viktig del av det tradisjonsrike antrekket. Lagunens Skomaker, Alfred, forteller at nøkkelen til å bevare bunadskoen lengst mulig er å vaske over med en klut etter bruk, deretter er det viktig med skokrem, før du til slutt impregnerer. Visste du at bunadskoene har hæler av hardplast? Dette gjør at hælene er glatte, og i tillegg blir de fort ødelagt. Alfred hælflikker gjerne sko for deg, da bytter han plasthælene med gummi. Han anbefaler også å bruke gummisåler i bunadsko, selv om lærsålen er god å gå på og puster, er det mye regn på Vestlandet. Gummien er mykere og demper seg etter været. Gummisålen bevarer derfor skoen lenger. Har du en sølvspenne på skoen? Da kan det være en idé å dekke denne med plastfolie før de pakkes ned. Læret i skoene inneholder nemlig en garvesyre som kan misfarge sølvet. Om sølvspennen har løsnet eller falt av er det mulig å reparere dette hos Skomaker Alfred.

Les om pussing og stell av søljer!

Tips og triks

  • Har du fått brunkrem rundt skjortekragen? Bruk Zalo eller sitronsåpe på flekken og vask forsiktig med Omo eller Blenda Hvit. Linskjorte: bruk Såpespon, det mykgjør linet og tilfører næring. Såpespon fås kjøpt hos Husfliden.
  • Bruk gjerne en vaskepose ved vask av bunadsskjorter i vaskemaskin.
  • Det er en kjent sak at flere forbinder bunadsko med gnagsår, men hovedgrunnen til dette er at skoene blir for lite brukt. Et tips for å unngå gnagsår er rett og slett å bruke skoene litt mer, ta de på deg en gang i blant mens du spaserer rundt i huset og titter på TV.