17. mai-dessert du kan lage på 1-2-3

3 kuleis som ligger på et bord

Her får du tips til desserter du kan lage dagen før, slik at du kan veive høyt med flagget og rope hurra i stedet for å tilbringe nasjonaldagen på kjøkkenet.

Disk opp med hjemmelaget is, flaggfarget marengs eller en frisk bærkake.

Hjemmelaget 17. mai-is

17. mai er dagen for is! En mild og deilig hjemmelaget vaniljeiskrem slår an hos både store og små. Pynt iskjeksene med fargestrøssel i rødt, hvitt og blått for å sette prikken over i-en. Denne oppskriften blir til 6 is.

Ingredienser

Til iskrem

  • 4 stk eggeplomme
  • 4 ss sukker
  • 4 dl kremfløte
  • Vaniljestang

Til iskjeks

  • 6 stk iskjeks
  • 50 g hvit sjokolade
  • 6 ss fargestrøssel

Slik gjør du

  1. Rør sammen eggeplommer, sukker og vaniljestang i en glass- eller stålbolle og sett bollen over varmt vann. Visp hele tiden til eggeblandingen begynner å bli varm og sukkeret har løst seg opp.
  2. Pisk blandingen videre i maskin eller for hånd til den er kald og har blitt lys og tykk eggedosis.
  3. Stivpisk kremfløten og bland med eggedosis.
  4. Nå er isparfaiten klar til å fryses.
  5. Fyll isblandingen i en passende form, dekk med plastfolie og frys i minst 4 timer.
  6. Sett isparfaiten i kjøleskapet ca. 20 minutter før den skal serveres.
  7. Hvelv isparfaiten på fat, server den fra formen eller lag kuler og server den i iskjeks dyppet i smeltet hvit sjokolade og fargestrøssel.
Marengs i pakker

17. mai-farget marengs

Lag søte, små marengstopper til barna på 17. mai. I fargene rødt, hvitt og blått blir det ekstra stas på både nasjonaldagen og kakebordet med denne hjemmelagde godisen. Denne oppskriften blir til omtrent 40 små marengstopper.

Ingredienser

  • 3 stk eggehvite
  • 1⁄4 ts salt
  • 1⁄4 ts sitronsaft
  • 225 g sukker
  • 1⁄4 ts rød konditorfarge
  • 1⁄4 ts blå konditorfarge

Slik gjør du

  1. Gni inn piskebollen med litt salt og noen dråper sitron.
  2. Ha eggehviter i bollen og pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne.
  3. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.
  4. Ha en rund tipp i sprøyteposen (størrelse 8-10), og brett den litt ned. Lag små tynne striper med konditorfarge langs innsiden av posen. Ha rød og blå farge om hverandre, 6 striper totalt. Bruk gjerne en malekost for å enklere komme til.
  5. Ha marengsen i sprøyteposen og fest bakepapiret til stekebrettet ved å sprøyte litt marengs på undersiden av papiret i hvert hjørne.
  6. Sprøyt ut marengsen i små topper. Sett den i stekeovn på 60-70 °C i ca. 2 timer slik at marengsen tørker.
Lagvis bærkake i gjennomsiktig glass med snorer og tregaffel

Lagvis 17. mai-kake med bær

Server en herlig lag-på-lag kake med friske bær og dekorer desserten med en spisende lakrissnor. Denne oppskriften er beregnet til 4 porsjoner.

Ingredienser

Kakebunn

  • 4 stk egg
  • 120 g sukker
  • 120 g hvetemel
  • 3⁄4 ts bakepulver
  • 2 ts valmuefrø

Lag

  • 2 kurv bringebær, á 150 g
  • 2 kurv blåbær, á 150 g
  • 1 beger kesam vanilje
  • Eventuelt 8 stk lakrissnor til pynt

Slik gjør du

  1. Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Vend inn mel og bakepulver med en slikkepott.
  2. Hell røren i en smurt, bakepapirkledd langpanne og dryss på valmuefrø. Bruk midterste rille i ovn og stek kaken på 200 °C i 8-10 minutter. Avkjøl på rist.
  3. Stikk ut passende små runde kaker av bunnen, har du ikke en utstikker kan du fint bruke et glass til dette.
  4. Legg kake, bær og vaniljekesam lagvis i glass.

Bildene og oppskriftene er fra Matprat.

Bilder og oppskrifter
Matprat.no