Inviter til middag på 17. mai - Tips til meny

Bord fylt med spekemat, oster, melon og sauser
Grillet laks med frisk mangosalsa på et fat med lefser

Nasjonaldagen gir rom for mye latter, hygge og ikke minst – god mat. Her er forslag til 17. mai-middag til deg som har bedt gjester. Oppskriftene er enkle.

Sett stemningen med å servere en stående forrett. Med et folkehav i gatene og mye på agendaen, er det gjerne litt vanskelig å forutse det nøyaktige tidspunktet for gjestenes ankomst.

Tapas til forrett

Erstatt derfor den tradisjonelle forretten med deilig tapas. Server smakfulle oster, salt spekeskinke, focaccia, aioli og oliven, så har gjestene noe godt å kose seg med mens du gjør ferdig middagen.

Gladlaks

Hvis du ikke allerede har gjort det, ta frem grillen for sesongen! For mange er det tradisjon å spise laks på 17. mai og vi foreslår derfor at du serverer grillet laks med frisk salsa. NAM!

Hoveddel

  • 600 g laksefilet
  • 1 ss olje til pensling
  • 8 stk hvetetortilla/ fullkornstortilla

Glaze

  • Saft av 1 stk lime
  • 3 ss flytende honning
  • 1 ss rapsolje
  • 1 ts salt
  • 1⁄2 ts grovkvernet pepper

Dressing

  • 1 båt hvitløk
  • 1 ss ekstra virgin olivenolje
  • Saft av 1⁄2 stk lime
  • 1⁄4 ts kajennepepper
  • 1⁄2 ts flaksalt

Salsa

  • 1 stk gul paprika
  • 1 pakke cherrytomat
  • 2 stk vårløk
  • 2 stk avokado
  • 3 ss finhakket frisk koriander

Slik gjør du

  1. Lag dressing. Riv hvitløk på et lite rivjern. Visp sammen revet hvitløk, olivenolje, limesaft og kajennepepper i en bolle. Smak til med salt.
  2. Rens paprika for stilk og frøkapsel. Del paprikaen i små terninger. Del cherrytomater i fire og hakk vårløk. Ha grønnsakene i bollen med dressingen.
  3. Del avokado i to. Fjern stein. Bruk en skje og ta kjøttet ut fra avokadoskallet. Del avokadokjøttet i mindre biter og ha det i bollen med resten av grønnsakene.
  4. Finhakk koriander, ha det i bollen og bland alt godt sammen.
  5. Pensle laksefilet med olje. Legg fisken med kjøttsiden ned på grillen i 3-4 minutter, snu fileten og grill videre på indirekte varme i ca. 10 minutter.
  6. Pisk sammen ingrediensene til glazen. Pensle fisken med glaze mot slutten av grilltiden, gjenta gjerne penslingen flere ganger.
  7. Bruk en rund utstikker (10-12 cm i diameter) eller et stort glass og stikk eller skjær ut 2 små maistortilla per tortillalefse. Varm gjerne tortillalefsene raskt på grillen før servering.
  8. Lag tortillachips av tortillalefserestene. Klipp dem i små trekanter. Ha i en bolle sammen med olje, salt og paprikapulver. Stek nederst i ovn på 160 °C i 10 min. Avkjøl.
  9. Anrett tortillalefser med frisk salsa og grillet laks, server gjerne med noen grillede lime og pynt med frisk koriander.
Grov rullekake dekorert med jordbær og basilikum
Grov rullekake dekorert med jordbær og basilikum

Rullekake

Avslutt middagen med en deilig rullekake som du serverer med friske bær og litt mynte.

Ingredienser

  • 4 stk egg
  • 1 dl sukker
  • 1 1⁄2 dl fin sammalt hvete
  • 1 ts bakepulver

Fyll

  • ca. 3 dl jordbærsyltetøy

Pynt

  • Friske jordbær

Slik gjør du

  1. Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt mel og bakepulver sammen og vend det inn i eggedosisen med en slikkepott.
  2. Bre røren utover i en smurt langpanne. Stek kaken midt i ovnen ved 200 °C i ca. 10 minutter.
  3. Legg matpapir på bakebordet og strø sukker på. Hvelv rullekaken på papiret og la formen ligge over kaken til den er litt avkjølt.
  4. Smør på fyllet og rull kaken sammen, gjerne ved hjelp av matpapiret. Pakk kaken litt stramt inn i matpapiret og legg den kjølig med skjøten ned.
  5. Server nylaget rullekake, gjerne i følge med friske bær.

Begge oppskriftene og bildene er fra Matprat.

Grov rullekake dekorert med jordbær og basilikum
Oppskrifter og bilder
Matprat.no