Utstyr til første klasse

Utstyr til skolestart
Bilde fra Nille
Utstyr til skolestart
Utstyr til skolestart
Utstyr til skolestart
Bilder fra Nille

Har du spurt deg selv: "Hva trenger seksåringen?". Her finner du en sjekkliste over hva det kan være fint å være utstyrt med før første skoledag.

Skolesekk

Det aller viktigste man trenger til skolestart er selvsagt en god skolesekk. Førsteklassingen selv er nok mest opptatt av farge og pynt. Vi voksne tenker mer på at en liten kropp skal bære alt utstyret til og fra skolen.

Heldigvis er utvalget av skolesekker stort, slik at begges behov blir møtt. Det som er viktigst å sjekke er at sekken ikke er for stor, og at den sitter riktig på ryggen. I denne artikkelen finner du en mer utfyllende liste over hva du bør tenke på når du skal kjøpe skolesekk til førsteklassingen.

Pennal

Oppi sekken er det flere ting som må være med. Når førsteklassingene skal lære seg alfabetet trenger de noe å tegne og skrive med, og de trenger derfor et pennal. Man kan velge mellom store, flate pennal som kan åpnes helt opp og hvor alt har sin faste plass, eller så kan man velge et rundt posepennal hvor delene ligger løst oppi. Begge alternativene er gode, så her kan barnet velge fritt.

Visste du at de fleste pennal selges ferdig utstyrt med blyanter, viskelær og linjal? Et bonustips er likevel å kjøpe litt reserveutstyr til å ha på lur, for å unngå små «kriser» hvis en fargeblyant eller et viskelær er blitt borte.

Bokbind

Sjansene er store for at en av de første leksene de får er å legge bokbind på bøkene som lånes ut, så dette kan det være lurt å handle inn på forhånd. Samtidig er det viktig å lære barna at man alltid skal behandle andres saker som om det var sitt eget, så husk på å inkludere barnet når man skal kjøpe inn og legge på bokbind.

Når det kommer til valg av bokbind har man flere muligheter. Man kan velge mellom gjennomsiktige plastbind, slik at man lett kan se omslaget på boken, mønstret beskyttelsespapir eller bokbind i stretch-stoff – som man enkelt kan ta på og av. La barnet velge sin favoritt så blir de ekstra glad i bøkene sine.

Drikkeflaske og matboks

Det er viktig at barna alltid har med seg en vannflaske og nok mat til hele dagen. Velg en solid drikkeflaske som tåler å bli mistet og en matboks med flere rom som enkelt kan fylles med minigulrøtter eller annen deilig snacks.

Skoleklær

På barneskolen finnes det som regel en stor og gøyal skolegård hvor barna kan løpe, hoppe og klatre. Aktive barn trenger klær og sko som de kan bevege seg uanstrengt i og som tåler en støyt.

På skolen er det også forventet at barnet selv sørger for å kle på og av seg, både før og etter friminuttene og hvis han/hun fryser eller blir for varm. Plagg som fungerer lag på lag kan være en god idé, slik at barnet enkelt selv kan ta av og på en genser eller jakke for å regulere varmen. I forkant av skolestart kan det derfor være lurt å ta en sjekk i garderobeskapet.

Innesko

Det er vanlig at småskolebarna må skifte fra utesko og ta på seg tøfler eller innesko før de går inn i klasserommet. Dette må de klare selv, så det kan være lurt å velge sko som barnet enkelt kan ta både på og av.

Ekstra skift

En overraskende regnskur eller et uhell kan skje. For at barnet skal slippe å tilbringe resten av skoledagen i våte / sølete klær, gjør man smart i å legge et sett med reserveklær på skolen.

Regntøy og gummistøvler

Utedager tar sjelden hensyn til værmeldingen, og det gjør heller ikke friminuttene. Gode, bevegelige regnklær bekrefter regelen om at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær.


Utsnitt av barn som leker i regnet i gule støvler og gul regnfrakk