Skolesekk til første klasse

Jente og gutt står med skolesekker for skap på skolen
Beckmann 849,- NORLI
Tre barn står og hvisker med hverandre
Beckmann ARK / NORLI

Hva er egentlig viktigst å tenke på når du skal kjøpe skolesekk? Her er noen tips som kommer godt med når du skal handle skolesekk til førsteklassingen.

Den første skolesekken er selveste symbolet på at barnet ditt har nådd skolealder. Dette vet vi som jobber på senteret og vi vet også at mange barn har sterke meninger om hva de ønsker seg av utseende og detaljer. De er gjerne mest opptatt av pynt til å henge på glidelåsene, mens vi voksne er mer opptatt av form og funksjon.

Såpebobler rundt jente med rosa skolesekk
Beckmann Forest Deer 28L 999,- NORLI

Sitter godt

Den aller beste skolesekken passer til kroppen til den som skal bære den. Det er viktig å finne en sekk som sitter godt, slik at vekten fordeles riktig så barnets rygg og skuldre ikke belastes mer enn nødvendig. De fleste sekker har justeringsmuligheter og stropper som kan reguleres. Derfor bør skolebarnet være med i kjøpsprosessen, slik at de kan prøve den på.

Fire ulike skolesekker til barn; oransje, gul, lilla og turkis
1. Trixie Rev 599,- SPRELL // 2. Trixie Løve 599,- SPRELL // 3. Beckmann Classic Star Princess 999,- ARK // 4. Beckmann Classic Arctic 999,- ARK
Jente med englevinger holder en skolesekk
Trixie Kanin 599,- SPRELL
La barnet gå litt rundt i butikken for å kjenne at sekken sitter godt og at det er lett å bevege seg med skolesekken på ryggen.
Gutt på løperhjul bak en skolesekk
Beckmann Classic Camo Rex 22L 999,- ARK

Akkurat passe stor

En sekk som passer godt, er en klok investering i barnets helse. Barn vokser etappevis og svært forskjellig. Noen strekker seg jevnt og trutt, andre kan plutselig «skyte i været». Derfor er det ikke tilrådelig å tenke at man kan kjøpe en sekk som skal vare helt frem til ungdomsskolen, men velg gjerne en variant som kan vare noen år. Flere sekker har muligheter for å justere ryggen, slik at sekken til en viss grad kan vokse med barnet.

Fire ulike skolesekker til gutt
1. Beckmann Sport Jr Camoblue 30L 899,- NORLI / ARK // 2. Beckmann Classic 849,- NORLI // 3. Beckmann Ninja Tiger sort 22L 999,- ARK // 4. Beckmann Armour Rex 22L 849,- NORLI

En tommelfingerregel

For å beskytte den lille kroppen, er det viktig å sørge for at sekken ikke er for stor og at den er justert riktig. Skolesekken bør ikke henge lenger ned enn 10 cm under barnets midje.

To barn står og holder i hverandre
Beckmann Science Classic 22L 999,- NORLI

En god sekk gjør det lettere å bære tungt

Etter hvert som skolesekken fylles med bøker og ting, øker vekten. Da er det viktig å unngå at stroppene glir ned, slik at vekten fordeles feil og ryggen får en uheldig svai. Det er også viktig å påse at armene er frie slik at de kan svinge fritt frem og tilbake når barnet går.

Skulderstroppene bør være konstruert slik at de svinger litt innover på skolesekken til de minste skolebarna. Det gjør at sekken henger bedre og ikke glir ned. Det er også smart med en bryststropp, som sørger for at skolesekken sitter godt inntil kroppen når den er festet.

Et hoftebelte med spenne vil hjelpe til med å fordele vekten bedre, og dermed avlaste rygg og skuldre. Det blir også lettere å bære skolesekken.

Barn som står på hender
Beckmann Camo Rex Active Air 1299,- NORLI

NOEN PRAKTISKE TIPS

  • Sjekk at barnet klarer å åpne og lukke sekken selv.
  • Spennene bør være solide og ha enkel betjening.
  • Sjekk at skolesekken er utstyrt med nok refleks.
  • Et vanntett trekk til å dra utenpå sekken er bra å ha på dager med regn. Noen skolesekker har et eget regntrekk i lokket, slik at man enkelt kan folde det ut og trekke det rundt hele sekken hvis det plutselig kommer en skur.
  • Planlegg en øve-dag hjemme. Snakk med barnet om hvordan det er lurt å pakke sekken. La barnet kjenne forskjellen på når vekten er ulikt fordelt. At det er smart å legge det tyngste nederst i sekken og inn mot ryggen er en kunnskap som man har bruk for hele livet.
Skolesekk og pennal til jente og gutt
1. Pakke Skolesekk 1. klasse: Unicorn Classic 22L 1896,- NORLI // 2. Pakke Skolesekk 1. klasse: Camo Rex grønn 22L fra 1896,- ARK / NORLI

Match med tilbehør

Når barnet ditt har funnet den perfekte skolesekken, gjerne med et motiv de elsker. Da er det fint å vite at det også finnes pakkepriser der man får Skolesekk, gymsekk, pennalhus, drikkeflaske og matboks i samme stil.

Ulike Fjällräven sekker
Stort utvalg Fjellreven sekker I ulike størrelser, NATURKOMPANIET