Skolesekk til videregående

Skoleungdommer går nedover en trapp
Beckmann, NORLI / ARK / XXL
Jente sitter og soler seg langs en mur med skolesekken ved siden av seg.
SEKK Beckmann 22L Street Light green 899,- NORLI / ARK. Polstringer i rygg og på skulderremmer, air mesh i rygg, brystreim, utvendig rom for drikkeflaske, mobillomme, adskilt rom med lufting til sko/håndkle etc, integrert ballnett, eget nettbrett/laptop-rom 16" inn mot rygg, formsydde skulderstropper, kan festes på andre sekker, vannavvisende materiale.

Vanntett, komfortabel eller kanskje inkludert gymbag og PC-lomme? Her er tre gode tips til deg som er ute etter den beste skolesekken til videregående.

Timeplanen fylles med nye fag, voksenlivet står for tur og nye vennskap skapes. Det er mye som skjer når vi gjør spranget mellom ungdomsskolen og videregående. Og ofte endrer også det vi leter etter i en skolesekk seg når en ny skolehverdag starter.

I dagens motebilde velges gjerne den tradisjonelle skoleranselen bort til fordel for sekker fra populære kvalitetsmerker med stilrene, minimalistiske design. Fargevalgene varierer mellom nøytrale og sprudlende, tilpasset vår personlige stil.

Hånd med tatovering. Jente åpner en blå skolesekk.
SEKK DB The Världsvan 17L 1199,- EPLEHUSET

Enten du vurderer en skolesekk fra for eksempel Douchebags, EastPak eller Dakine, så finnes det tre grunnleggende kvaliteter du bør se etter når du tar valget ditt. Dette er tross alt et tilbehør du skal ha med deg fem dager i uka i flere år, så det er viktig at det ligger gode tanker bak kjøpet.

Under kommer tre tips du alltid bør ha i tankene når du skal velge skolesekk til videregående.

Gule skoleskap. Tre ulike sekker; hvit, svart og oransje
1. SEKK Rains 699,- STENSRUD // 2. SEKK DB Strøm backpack 30L 1899,- SESSION // 3. SEKK DB The Æra 16L, svart 1499,- EPLEHUSET

Tenk på størrelsen på sekken

Det første du bør tenke på når du ser etter en passende skolesekk er naturligvis størrelsen.

Ikke alle linjer på videregående opererer med tradisjonelle lærebøker lenger, og på noen av dem trenger du kanskje bare å ha med deg PC og eventuelle andre digitale hjelpemidler.

Derfor er det lurt å se an hva slags skolehverdag du kan forvente deg på linjen du begynner på, og å velge en skolesekk tilpasset dette behovet.

To skoleungdommer sitter på en benk.
SEKK Amanda 3290,- DEGUY // SEKK Rains, Mountaineer 1199,- STENSRUD

Har du mange teksttunge fag foran deg og en del utstyr som skal fraktes, bør du satse på en sekk som rommer rundt 30 liter. Har du derimot ikke så mye fysisk som skal medbringes, kan du spare på å velge deg en sekk med et mindre volum. Kanskje kan det til og med passe med en god veske eller skulderbag?

TIPS

Flere sekker og vesker har egne lommer tilpasset PC eller nettbrett, som sørger for at utstyret ligger trygt. Noen har også ekstra plass til gymtøyet eller inkluderer egen gymbag.

To ungdommer med skolesekker
SEKK Beckmann Green Street/Black street FLX 30/35L 1199,- NORLI

Tenk ergonomisk

En av de største fordelene ved å velge en kvalitetsryggsekk fremfor f.eks. lette vesker når du frakter litt tunge gjenstander, er at den balanserer vekten den legger på skuldre og rygg.

Går du for en skolesekk med god støtte og som kan tilpasses og strammes inn via justerbare brystbåndsremer og lignende, forebygger du slitasje på kroppen og potensielle rygg- og skulderplager.

Turkise skoleskap. Tre ulike sekker, svart, grå og gul.
1. SEKK Rains, Mountaineer 1199,- STENSRUD // 2. SEKK DB The Världsvan Backpack 17L 1399,- SESSION // 3. SEKK Bjørn Borg 599,- MORRIS

Er du i tvil, spør gjerne en butikkansatt om hjelp til å finne modellene som gir riktig støtte og som kan justeres inn. Du finner ryggsekker på sportsbutikk, bokhandel og i mange motebutikker.

To skoleungdommer står og prater sammen.
VESKE Rains Messenger bag, blå 799,- EPLEHUSET // SEKK Rains, svart 799,- EPLEHUSET / STENSRUD

Husk at en god sekk ikke bare skal romme nok og se bra ut. Den skal være komfortabel og den skal gjøre deg godt. Tenk på at du skal bruke denne sekken fem dager i uka i lang tid fremover. Da vil du ikke gå for en som sitter dårlig og som sliter på kroppen.

Jente står ved veien og holder skolesekken foran seg.
SEKK Beckmann City Soft Pink 28L 899,- NORLI / ARK

Finn en sekk som varer

Sekken du velger for videregående skal tåle flittig bruk, og skal forhåpentligvis holde gjennom hele løpet. Gjerne enda lengre!

Går du for et stoff av litt høyere kvalitet enn de billigste tøysekkene, har du en bedre garanti for at du får et produkt som både varer og som tåler en støyt.

Røde skoleskap. Tre ulike skolesekker/bager; grå/svart, rød og svart.
1. SEKK Dakine 21L, grå 399,- XXL // 2. VESKE Fjällräven KÅNKEN TOTEPACK Unisex 1249,- NATURKOMPANIET // 3. VESKE Rains, svart 799,- EPLEHUSET

Polstrede bunnpanel og resirkulert, men slitesterkt, polyester er et par eksempler på fine kvaliteter å se etter. Det er også lurt å gå for en vanntett variant, eller investere i et regntrekk.

Forhør deg gjerne med butikkansatte om det finnes skolesekker som kan repareres dersom det oppstår rifter eller lignende i stoffet. Da sparer du både miljøet og lommeboka.

TIPS

Har du en sekk i skinn kan du holde skinnet mykt, og gjøre sekken både mer vannavstøtende og holdbar, ved å bruke skinnbalsam jevnlig.