8 tips til 8. klasse
Barneskolen er over, og ungdomslivet står for tur. Gå litt bedre forberedt inn i den nye fasen med våre åtte beste tips til ungdomsskolen.
Når tenåringene skal tilbake til skolebenken, bringer det med seg noen ekstra sommerfugler i magen.
Da kan det være fint å få med seg noen gode råd og tips underveis, som du som forelder kan dele med tenåringen:
1. Lag rutiner
Disiplin er en av nøkkelfaktorene når man går på ungdomsskolen og videregående.
Det kan derfor være lurt å lage seg «regler» for når man for eksempel skal jobbe med lekser, får bruke mobilen, og når man kan være sammen med venner.
2. Ny skole, ny sekk?
Overgangen til ungdomsskolen blir ekstra tydelig når det kommer til utstyr og skolesekk. På ungdomsskolen ligger det andre premisser til grunn og den tradisjonelle skolesekken man har hatt i syv år er man kanskje ferdig med. På ungdomsskolen ønsker man gjerne en litt mer «voksen» sekk.
Det som er fint med utvalget i dag, er at man kan velge en kul sekk – samtidig som den er ergonomisk riktig. Mengde utstyr som skal oppi sekken blir bare mer og mer, og det er derfor ekstra viktig at sekken sitter bra.
Husk å prøve sekken skikkelig i butikken og velg gjerne en som kan tilpasses siden dette er en tid man vokser mye. Ny sekk kan man gjerne finne i bokhandel eller sportsbutikk.
3. Riktig utstyr
Så kommer vi til alt det som skal oppi skolesekken. På noen skoler får alle elevene kalkulator og annet nødvendig utstyr, men dette gjelder ikke alle – så det kan være lurt å sjekke med skolen.
Sjekk også at man har gymtøy og gymsko som passer. Er skoleveien lang kan det også være lurt å sjekke at regntøyet passer, slik at man er forberedt på høstværet.
4. Ta vare på bøkene
Selv om bøkene er skolens eiendom og å legge på bokbind ikke er en favorittaktivitet, er det en enkel engangsjobb som må gjøres. For å gjøre det ekstra enkelt finnes det stretch-trekk som man drar over boken, basert på samme prinsipper som et stretch-laken. Ellers kan man bruke kreativiteten å teipe sammen ark fra favorittbladet.
5. Uten mat og drikke, duger helten ikke
Det er kanskje ikke like fristende å ta med seg «barneskole-matboksen» på ungdomsskolen, og det kan derfor være på tide å gå for et mer nøytralt utstyr. Nå finnes det mange gode løsninger på matbokser, og ikke minst drikkeflasker som holder vannet kaldt og friskt gjennom hele dagen.
Finn det du trenger på senteret!
6. Bruk fritiden
Det er viktig å bruke fritiden på ting man synes er gøy og som gir hverdagen det lille ekstra. Melder man seg inn i en klubb eller et lag er dette også en fin arena å få seg venner med samme interesse.
Selv om det er viktig å gjøre lekser og øve til prøver, er det vel så viktig å koble av. Det finnes flere gode meditasjonsapper som er fine å bruke i de ekstra hektiske tidene. Riktig utstyr basert på ens eget behov er også viktig. For eksempel et par med skikkelige hodetelefoner eller et nettbrett til å ta notater. Man finner fort ut av sine egne behov når hverdagen er i gang.
7. Vær inkluderende
Det aller beste tipset vi kan gi til alle som starter på en ny skole og skal skaffe seg nye venner, det er at de må ta initiativ. Starten på ungdomsskolen er en spennende tid – og alle som står i skolegården og venter på å bli ropt opp, er like nervøse.
Er man så heldig at man allerede kjenner flere som begynner på samme skole, er det veldig viktig å inkludere dem som ikke kjenner så mange.
8. Tid til tilvenning
Det er ekstra spennende i begynnelsen og nervøsiteten i skolegården er nesten til å ta og føle på. Da er det viktig å huske at man må puste med magen og senke skuldrene, og minne seg selv på at det kommer til å gå bra! Man må gi seg selv tid til å tilpasse seg.
En av hovedforskjellene fra barneskolen til ungdomsskolen er karakterer. Selv om mange synes det er skummelt, er det en gyllen mulighet til å jobbe mer målrettet.
Hverdagen blir i større grad preget av disiplin. Man får gjerne litt mer lekser, og må i større grad forberede seg til prøver.
Men husk at til slutt skal alle tre årene på ungdomsskolen ses i sammenheng. Eleven trenger ikke å stresse med å lære alt med en gang, men utvikle seg gradvis.
Man har med andre ord litt tid til å finne balansen og motivasjonen, dersom den ikke dukker opp umiddelbart.