Den store vårrengjøringen

Vårrengjøring
Obs og Jernia

Det er ikke bare vårrengjøringen inne som står for tur når den første vårsolen melder sin ankomst. Vi gir deg de beste tipsene for vårrengjøring av uteplassen!

Vinteren har satt sine spor og uteplassen trenger som regel litt kjærlighet i form av vedlikehold og vask etter en lang vinter med regn, snø og hardt vær. Sett av litt tid til å rydde i hagen, oppkjørselen, garasjen og på terrassen. Ta en sveip over hagemøblene og du vil takke deg selv når solen titter frem for fullt.

Rydde bod
Start med å ta en titt i boden og se hva du har. Redskapsbod Darwin 8999,- JULA

Forarbeid

Når du først har kommet deg ut kan det ofte bli litt overveldende når du ser alt som må gjøres. Da er det lurt å ta en liten titt i boden og se om du har det du trenger. Ta en ting av gangen og bestem deg for hva som skal gjøres. Har du hansker og redskapene som trengs? Dersom du mangler noe, er det lurt å lage en liten handleliste.

Vaske terrasse
Jernia

Vask av terrassen

Start med å rydde unna møbler, grill, potter og andre gjenstander slik at du kommer godt til overalt.

Tips

Vask når det regner! Sjekk værmeldingen og håp på Bergensvær. Vått treverk er enklere å rengjøre og hjelper til å løse opp skitt og smuss. Det hindrer også at såpen tørker ut treverket.

Uteplass
Det er mye hyggeligere å bruke terrassen når den er ren og nybeiset. Obs Bygg

Start med en feiekost med skaft og fei bort løv og smuss.

Spyl terrassen og vask med terrasserens. Bruk en rens som er sterk nok til å fjerne sopp og alger, men skånsom nok til å bevare terrassebeisen. Dersom du planlegger å beise i etterkant anbefales terrassebeisfjerner. Når såpeblandingen har fått virke, er det på tide å ta skrubben fatt. Bruk en vaskekost med en bust som ikke er for hard mot treverket. Vask godt langsmed terrassebordene.

Tips

Ha en stor bøtte med vann tilgjengelig slik at du kan skylle vaskekosten underveis. Vannet vil gjøre at det går enda raskere å skrubbe terrassen ren.

Redskaper til å vaske terrasse
1. Kärcher PCL 4 T-Cleaner 2-in-1, terrassebørste, fra 2499,- JULA / CLAS OHLSON // 2. Kärcher høytrykkspyler K4 Power Control Home Wood, 130 bar 3799,- JULA / CLAS OHLSON

Om du er heldig å ha en høytrykkspyler tilgjengelig kan også denne brukes. Men da bør du bruke en terrassevasker. Treverk trenger skånsom behandling og terrassevasker til høytrykkspyler sørger for skånsom vask av terrassen uten for hard, direkte stråle.

Skyll med hageslangen.

Når du vasker terrassen, er det en fin sjanse til å sjekke om treverket trenger ny beis.

Beise terrasse
Butinox Terrassebeis, fra 299,- OBS BYGG // Jotun Terrassebeis, fra 479,- OBS BYGG / JERNIA

Olje/beis av terrassen

Uansett om du skal behandle terrassen for første gang eller du skal friske opp en sliten terrasse, er det svært viktig at terrassen er ren og tørr før du setter i gang.

Tips

Terrassen må være tilstrekkelig tørr og gradestokken må være over 10 grader før du setter i gang med beising.

Beis ett til to bord i hele lengden. Påfør et tynt strøk, og tørk av eventuelt overskudd med en tørr, lofri klut. Jobb raskt og effektivt. For å få et jevnt og pent resultat, anbefaler vi deg å sluttstryke tynt inn i foregående felt. Terrassebeisen skal trenge inn i treverket – ikke danne film.

Vaske stein og fliser
Obs Bygg

Vask av flis og stein

Den raskeste og mest effektive måten å rengjøre flis og stein er å bruke høytrykkspyler. Bare pass på at det blir gjort på riktig måte. Ikke hold strålen for lenge på et punkt, dette kan føre til at flisene sprekker.

Vaske hagemøbler
Obs Bygg

Vask av hagemøbler

Utemøbler i plast

Utemøbler i plast rengjøres lett med en fuktet svamp eller klut og Jif skurekrem. Spyl med hageslangen for å få bort såperester.

Rottingmøbler

Rottingmøbler er holdbart og nærmest vedlikeholdsfritt, men de trenger en vask i ny og ne for å forlenge levetiden. Fyll en bøtte med vann og vask skånsomt over. Avslutt med å spyle, eller tørk over med en ren klut.

Beise hagemøbler
Et nytt strøk med olje på tremøblene gjør underverker.

Møbler i teak eller tre

Hagemøbler i tre kan vaskes med varmt såpevann eller vanlig grønnsåpe. Møbler i teak bør vaskes med teak-rens, spesielt dersom de trenger å oljes på nytt. Dette finner du hos Jernia og Obs Bygg.

Vaske grill og redskaper
1. Grillbørste 45cm 199,- JERNIA // 2. Plumbo ovn og grillrens, fra 52,90 OBS BYGG / EUROPRIS / JERNIA // 3. BBQ rengjøringssett 329,- ELKJØP

Vask av grill

Uansett om du sverger til gassgrill eller kulegrill. Det er viktig å rense grillen før sesongstart. Det finnes gode rengjøringsmidler beregnet for begge deler. Grillrens får du kjøpt i dagligvare og hos Jernia, Obs Bygg, Power, Jula og Elkjøp. Spray på og la virke, før du tørker av. Gjenta dersom nødvendig. Sjekk også slangen til gassen. Har denne sprekker, må den byttes. Trenger du ny grill har våre butikker et stort utvalg og hjelper deg gjerne å finne grillen som passer ditt bruk.

Grønn plen
Hvem vil vel ikke ha grønn plen til sommeren?

Plenen

Skal plenen din bli grønn og fyldig til sommeren, krever det at du tar tak med en gang snøen er borte. La plenen tørke opp dersom den er gjørmete og fuktig. Er plenen skadet etter vinteren med bare flekker bør en ”rufle” litt i jorden med en rive og så plenfrø på nytt. For en nydelig grønn plen anbefales det også å gjødsle.

Vaske takrenner og redskaper
Rensing av takrenner går som en lek med QuikFit Takrenne Renser fra Fiskars. Takrennerenser med teleskopskaft 999,- JERNIA

Tøm takrenner

For å unngå tette takrenner kan det lønne seg å rengjøre disse samtidig som du gjør klart resten av uteområdet til sommeren. Er huset ditt høyt, vil den enkleste fremgangsmåten være ved hjelp av en stige eller en takrennerenser med teleskopskaft. For å fjerne løvet og annet som har samlet seg opp, kan man selvsagt benytte hendene med et par hansker, men den enkleste metoden er ved bruk av en skrape eller en børste. Du finner det du trenger hos Jernia, Jula, Obs Bygg og Clas Ohlson.

Rydde bod
Jula

Tips

En ryddig uteplass er en flott uteplass. Mangler du bodplass? Jula og Obs Bygg har flere alternativer til enkeltstående oppbevaringsboder.

Da er alt ryddet og klart for å nyte våren og sommerens deilige dager på uteplassen. Trenger du tips til oppfriskning av uteplassen? Les bloggen Ny uteplass på 1-2-3.