Alpint for nybegynnere

Dame går med ski over skulderen
OL Spirit genseren 1999,- Dale of Norway
Produktbilder av skijakke, slalåmstøvler, skobriller og slalåmski
1. Senja 3L W Jacket, Bergans 4500,- Intersport // 2. Skibriller, Oakley 2399,- Sport Norge // 3. Skipakke Alpine pck React Pro, Xpress 10, Select Distance 60 21/22, 3749,- XXL Sport & Villmark

Har du et ønske om å starte med slalåm, men usikker på hvor du skal begynne? Riktig utstyr har alt å si for skiopplevelsen. Særlig dersom du er nybegynner.

Vi har spurt ekspertene om tips og råd til deg som ønsker å kjøpe ditt første par med alpinski.

Pakkepriser

Mange av våre sportsbutikker som tilbyr skiutstyr tilbyr også pakkepriser. Da får man ofte støvler, ski og bindinger i ett. Slike totale pakker får man fra 3999,- og oppover.

Siden høyde, vekt og passform spiller inn er det likevel ikke slik at de ferdige pakkene passer alle. Det er derfor anbefalt at du setter sammen din egen personlige skipakke slik at du finner en kombinasjon som passer deg.

Mann viser frem alpintski
Rune, selger hos Intersport Lagunen påpeker at det er viktig at kundene er ærlige med selger om nivå og bruksområde når de skal investere i nytt skiutstyr.

Vær ærlig om ditt nivå

Når man kommer innom og skal kjøpe skiutstyr for første gang er det noen ting som ofte går igjen. Rune, selger på Intersport har et tips som kan gjøre stor forskjell når man skal kjøpe skiutstyr.

- Det er viktig å være ærlig med selger angående hvilket nivå man ligger på. Mange, spesielt kvinner, kommer innom og forteller at de er nybegynnere, selv om de har stått en del på alpint tidligere. Da er det gjerne en annen ski som passer bedre til deres bruk sammenlignet med de skiene man anbefaler til de som aldri har stått i bakken før.

Er du ærlig angående nivå og bruksområde, kan vi også gi deg den aller beste hjelpen og servicen.
Produktbilder av alpintsko, skijakke, skihjelm og skibukse
ELAN Wingman alpinski inkl. binding 3299,- Sport Norge // 2. Lofoten Gore-Tex Pro Anorakk 7999,- Norrøna // 3. Sweet protection hjelm 1799,- Sport Norge // 4. Lyngen Gore-Tex Pro Pants 4699,- Norrøna

Gode støvler - kanskje det viktigste

I følge Jorand, salgsleder for ski og villmark hos XXL Lagunen, er det skiskoene som er det viktigste punktet når man skal kjøpe skiutstyr. Spesielt når det gjelder alpint.

Å ha en sko som sitter godt er utrolig viktig for en god skiopplevelse.

- Hos oss i XXL starter vi alltid med skiskoen først. Rett og slett fordi skoene er veldig personlig og sitter ulikt fra person til person. Skoen skal sitte litt trangt for å gi deg maksimal kontakt med skien og underlaget, og det er avgjørende at den passer til foten. Du kan få en rekke gode støvler til en rimelig penge, men vi anbefaler alltid kunden å prøve ulike skisko for å være sikker på at støvelen passer til foten. Går man opp et hakk fra den rimeligste «basic» støvelen får man gjerne en sko som former seg etter foten og er mer behagelig på.

Anton, avdelingsleder for ski hos Sport Norge er helt enig i at støvelen har alt å si for at skiopplevelsen skal bli bra.

- Vi har stort fokus på at skoene skal være behagelig med god passform. Dette er spesielt viktig, ikke bare for skiopplevelsen, men også for å holde varmen. Gode skisokker er også viktig.

Husk at buksen ikke skal oppi skoen. Det vil lett lage klumper og skape ubehag etter noen timer i bakken.
Person prøver alpintstøvler
Det er viktig å bruke tid på å finne sko som sitter bra på foten. Bilde fra Intersport

Sett av god tid til å prøve skistøvler i butikken. Du vil få hjelp til å måle foten og selger vil veilede deg for å finne en sko som sitter akkurat slik den skal. Når du har fått hjelp til å finne rett størrelse på støvelen vil kjøreopplevelsen bli bedre og du unngår problemer relatert til gnaging og ubehag.

Man viser frem ulike slalåmstøvler
Anton, selger hos Sport Norge, viser frem noen av de mest populære alpinstøvlene

TIPS!

Både XXL Lagunen, Intersport og Sport Norge tilbyr gratis varmetilpassing av skisko når man kjøper utstyret i butikken. Får du fort vondt i beina kan du også investere i en spesialtilpasset såle.

Person på skitur med utsikt over en fjord
Når du har blitt god på alpint i bakken og begynner å mestre og stå «offpist» er det et hav av muligheter. Eksempelvis Randonee til topptur! Bilde fra Bergans.

Valg av ski

Er man relativt fersk i bakken, vil det være lurt å gå for korte, lettere ski med høy radius / innersving. Jo kortere og lettere skiene er, jo enklere er det å kontrollere de i lavere hastighet. Når man blir mer erfaren og ønsker høyere fart på skiene vil det være en fordel å velge lengre og tyngre ski som holder seg stabile i høy fart.

Både Rune fra Intersport og Jorand fra XXL er begge enige om at når man skal starte med alpint, er det ikke nødvendigvis slik at det dyreste utstyret er det beste.

- Er du nybegynner lønner det seg å kjøpe en vanlig alpinski fremfor de hotte «twintip» og «offpiste»-variantene. En vanlig alpinski i dag er nemlig smalere på midten enn foran og bak, og svinger mye mer av seg selv.

Det er også viktig at skiene ikke er for lange. En tommelfingerregel som går igjen, er at en nybegynner-ski bør være ca 15 cm under egen kroppshøyde.

Person som sliper ski
Ta med deg slitte gamle ski til XXL Lagunen og de gir skiene nytt liv med sin førsteklasses slipemaskin.

Visste du?

Visste du at Sport Norge tilbyr muligheten til å prøve skiene før du kjøper dem?

Ta med deg skiene til fjells og gjør deg opp en mening. Depositum tilbakebetales ved retur av skiene, og all dagleie refunderes om du kjøper ski hos dem.

Depositum: kr 1000,- Dagleie: kr 200,-

Bindinger og staver

Bindingen på skien blir satt opp etter vekt. Butikkpersonalet vil spørre deg hvor mye du veier, så fikser de resten for deg. Det er viktig at bindingen stilles inn riktig, slik at den løser seg ut dersom du faller.

Når du kjøper alpintstaver, så skal du ha staver som er i en lengde slik at du får 90 grader i albueleddet. Aluminium er det vanligste og prisen ligger fra 299,- for ett par.

Vedlikehold og nytt liv

Våre butikker hjelper deg gledelig med enkle smørejobber, tips og råd. XXL Lagunen og Sport Norge Laguneparken har dessuten toppmoderne slipemaskiner og hjelper deg med hva enn det måtte være av reparasjoner som puster nytt liv i gamle ski. Perfekt dersom du har arvet et eldre par med slalåmski eller ønsker å friske opp et par med ski som har sett sine bedre dager.