Alpint for nybegynnere

Utstyr til vintersport

Har du et ønske om å starte med slalåm, men usikker på hvor du skal begynne? Riktig utstyr har alt å si for skiopplevelsen. Særlig dersom du er nybegynner.

Vi har spurt ekspertene om tips og råd til deg som ønsker å kjøpe ditt første par med alpinski.

Pakkepriser

Mange av våre sportsbutikker som tilbyr skiutstyr tilbyr også pakkepriser. Da får man ofte støvler, ski og bindinger i ett. Slike totale pakker får man fra 3500,- og oppover.

Siden høyde, vekt og passform spiller inn er det likevel ikke slik at de ferdige pakkene passer alle. Det er derfor anbefalt at du setter sammen din egen personlige skipakke slik at du finner en kombinasjon som passer deg.

Utstyr til vintersport
Slalomski, Elan Explore Sport LS all-mountain 2023 inkludert Elan El 9,0 binding 2490,- OBS // Jakke, Arc'teryx - Bwta LT 4999,- Naturkompaniet // Alpinbriller, Rudy Project Skermo 1525,- Optiker Svabø // Alpinstøvel, Nordica Sportmachine 65 W 2021, 1990,- OBS
Personer viser frem ski
Rune og Malin fra Outdoor Lagunen påpeker at det er viktig at kundene er ærlige med selger om nivå og bruksområde når de skal investere i nytt skiutstyr.

Vær ærlig om ditt nivå

Når man kommer innom og skal kjøpe skiutstyr for første gang er det noen ting som ofte går igjen. Rune, selger på Outdoor, har et tips som kan gjøre stor forskjell når man skal kjøpe skiutstyr.

-Det er viktig å være ærlig med selger angående hvilket nivå man ligger på. Mange, spesielt kvinner, kommer innom og forteller at de er nybegynnere, selv om de har stått en del på alpint tidligere. Da er det gjerne en annen ski som passer bedre til deres bruk sammenlignet med de skiene man anbefaler til de som aldri har stått i bakken før.

Er du ærlig angående nivå og bruksområde, kan vi også gi deg den aller beste hjelpen og servicen.
Utstyr til vintersport
Outdoor: Slalomski, Vølkl Racetiger RC + Marker 11 Binding Før 11.199,- Nå 8499,- / Jakke, Goldbergh Ws Moraine 8599,- / Skibukse, Goldbergh Ws Pippa 5999,- / Varmesokker, Monnet HeatProtech 2999,-

TIPS!

Monnet Heat Protech varmesokker fra Outdoor er neste generasjons varmesokker. De sørger for en mer effektiv oppvarming med varmeledende garn og holder deg varm i opptil 15,5 timer.

Utstyr til vintersport
Skijakke, Lofoten 7999,- Norrøna // Alpinbriller, Rudy Project Skermo 1525,- Optiker Svabø // Alpinstøvel, Head edge 100HV 4299,- Intersport // Alpinpakke, Støckli Laser WRT + WRT 12 Race Plate 19.999,- Outdoor

Gode støvler - kanskje det viktigste

I følge Jorand, salgsleder for ski og villmark hos XXL Lagunen, er det skiskoene som er det viktigste punktet når man skal kjøpe skiutstyr. Spesielt når det gjelder alpint.

Å ha en sko som sitter godt er utrolig viktig for en god skiopplevelse.

-Hos oss i XXL starter vi alltid med skiskoen først. Rett og slett fordi skoene er veldig personlig og sitter ulikt fra person til person. Skoen skal sitte litt trangt for å gi deg maksimal kontakt med skien og underlaget, og det er avgjørende at den passer til foten.

Du kan få en rekke gode støvler til en rimelig penge, men vi anbefaler alltid kunden å prøve ulike skisko for å være sikker på at støvelen passer til foten. Går man opp et hakk fra den rimeligste «basic» støvelen får man gjerne en sko som former seg etter foten og er mer behagelig på.

Bootfit
XXL Bootfit

Atle, skiansvarlig hos Outdoor og Tøger, avdelingsleder for ski og sykkel hos Intersport er begge enig i at støvelen har alt å si for at skiopplevelsen skal bli bra.

-Vi har stort fokus på at skoene skal være behagelig med god passform. Dette er spesielt viktig, ikke bare for skiopplevelsen, men også for å holde varmen. Dette fordi vi ønsker at du skal få riktige støvler både til din fot, vekt, ski og kjøreferdigheter. Alle har forskjellige føtter, derfor sier det seg selv at det ikke finnes «EN støvel som passer alle»

TIPS

XXL Lagunen og Intersport tilbyr gratis varmetilpassing av innersko samt blokking av skall når man kjøper utstyret i butikken. Dette for å få til den optimale passformen tilpasset din fot. Får du fort vondt i beina kan du også investere i en spesialtilpasset såle.

Utstyr til vintersport
1. Alpinstøvel, Head Edge Lyt RX HV W 70 23_24 herre 2999,- XXL // 2. Alpinstøvel, Tecnica Ws Mach Sport HV 85 GW 4999,- Outdoor // 3. Alpinstøvel, Head Formula 120 MV GW 6299,- Intersport

Sett av god tid til å prøve skistøvler i butikken. Du vil få hjelp til å måle foten og selger vil veilede deg for å finne en sko som sitter akkurat slik den skal. Når du har fått hjelp til å finne rett størrelse på støvelen vil kjøreopplevelsen bli bedre og du unngår problemer relatert til gnaging og ubehag. Dette gjelder også ved kjøp av snowboard.

Utstyr til vintersport
Alpinbriller, Oakley Flight deck 2450,- Intersport // Skijakke, Whistler 999,- Intersport // Snowboard nybegynner pakke, Ride 6499,- (pakkepris) Session // Votter, Hestra 1399,- Naturkompaniet

Valg av ski

Er man relativt fersk i bakken, vil det være lurt å gå for korte, lettere ski med høy radius/ innersving. Jo kortere og lettere skiene er, jo enklere er det å kontrollere de i lavere hastighet. Når man blir mer erfaren og ønsker høyere fart på skiene vil det være en fordel å velge lengre og tyngre ski som holder seg stabile i høy fart.

Når man skal starte med alpint, er det ikke nødvendigvis slik at det dyreste utstyret er det beste.

Utstyr til vintersport
Sport Outlet: Skijakke, Snör Frøx 1595,- / Alpinhjelm, Alien 375,- / Vattert skibukse jr, Vikafjell 495,- / Skibriller, Alien 295,- // Alpinski junior, Head 4999,- Intersport

-Er du nybegynner lønner det seg å kjøpe en vanlig alpinski fremfor de hotte «twintip» og «offpiste»-variantene. En vanlig alpinski i dag er nemlig smalere på midten enn foran og bak, og svinger mye mer av seg selv.

Det er også viktig at skiene ikke er for lange. En tommelfingerregel som går igjen, er at en nybegynner ski bør være ca 15 cm under egen kroppshøyde.

Klær til vintersport
Ullsett, Heldre Hausdalshorgi 650,- Sport Outlet // Genser, Millet Ms Trilogy wool LS 1199,- Outdoor // Håndvarmer 25,- XXL // Alpinsokker, Devold 379,- Intersport

Visste du?

Visste du at gode skistrømper og ull er utrolig viktig for skiopplevelsen?

Fryser man lett på beina kan gode og varme skistrømper være avgjørende. Vi anbefaler også ullundertøy, da varmen kommer innenfra. Om det innerste plagget vi har på oss da er bomull så vil bomull holde på fukt og gjøre deg klam og våt, mens ull fortsetter å varme selv om man blir våt.

Utstyr til vintersport
Alpinstav junior, Staur 379,- Sport Outlet / Alpinstav, Staur 599,- Sport Outlet // Jakke, Trollveggen Primaloft 100, 3499,- Norrøna // Alpinbinding, Marker Squire 11, 2799,- Outdoor

Bindinger og staver

Bindingen på skien blir satt opp etter vekt. Butikkpersonalet vil spørre deg hvor mye du veier, så fikser de resten for deg. Det er viktig at bindingen stilles inn riktig, slik at den løser seg ut dersom du faller.

Når du kjøper alpinstaver, så skal du ha staver som er i en lengde slik at du får 90 grader i albueleddet. Aluminium er det vanligste og prisen ligger fra 299,- for ett par.

Person viser frem slipemaskin for ski
Ta med deg slitte gamle ski til Outdoor og de gir skiene nytt liv med sin førsteklasses slipemaskin.

Vedlikehold og nytt liv

Våre butikker hjelper deg gledelig med enkle smørejobber, tips og råd. Outdoor og XXL har dessuten toppmoderne slipemaskiner og hjelper deg med hva enn det måtte være av reparasjoner som puster nytt liv i gamle ski. Perfekt dersom du har arvet et eldre par med slalåmski eller ønsker å friske opp et par med ski som har sett sine bedre dager.