Alpint for nybegynnere

Personer i skiklær foran tegnete fjell

Har du et ønske om å starte med slalåm, men usikker på hvor du skal begynne? Riktig utstyr har alt å si for skiopplevelsen. Særlig dersom du er nybegynner.

Vi har spurt ekspertene om tips og råd til deg som ønsker å kjøpe ditt første par med alpinski.

Pakkepriser

Mange av våre sportsbutikker som tilbyr skiutstyr tilbyr også pakkepriser. Da får man ofte støvler, ski og bindinger i ett. Slike totale pakker får man fra 3500,- og oppover.

Siden høyde, vekt og passform spiller inn er det likevel ikke slik at de ferdige pakkene passer alle. Det er derfor anbefalt at du setter sammen din egen personlige skipakke slik at du finner en kombinasjon som passer deg.

Skiutstyr foran tegnete fjell
Produkter fra OUTDOOR: SKI K2 disruption 78Ti + Marker TCX 12 binding, pakkepris 4999,- // JAKKE Ortovox Westalpen 7499,- // BUKSE Ortovox Westalpen 3L 6499,- // HJELM Sweet Protection Igniter II Helmet 1799,-
Personer viser frem ski
Rune og Malin fra Outdoor Lagunen påpeker at det er viktig at kundene er ærlige med selger om nivå og bruksområde når de skal investere i nytt skiutstyr.

Vær ærlig om ditt nivå

Når man kommer innom og skal kjøpe skiutstyr for første gang er det noen ting som ofte går igjen. Rune, selger på Outdoor har et tips som kan gjøre stor forskjell når man skal kjøpe skiutstyr.

-Det er viktig å være ærlig med selger angående hvilket nivå man ligger på. Mange, spesielt kvinner, kommer innom og forteller at de er nybegynnere, selv om de har stått en del på alpint tidligere. Da er det gjerne en annen ski som passer bedre til deres bruk sammenlignet med de skiene man anbefaler til de som aldri har stått i bakken før.

Er du ærlig angående nivå og bruksområde, kan vi også gi deg den aller beste hjelpen og servicen.
Skiutstyr foran tegnete fjell
Produkter fra OUTDOOR: SKI Vølkl Racetiger RC + Marker 11 Binding, pakkepris 7999,- // JAKKE Ortovox Westalpen 3L 7499,- // BUKSE Ortovox Westalpen 3L 6499,- // ALPINSOKKER Ortovox 499,-

TIPS!

Ortovox sine alpinsokker fra Outdoor er en av de varmere alpin strømpene på markedet. Disse sokkene holder deg god og varm, samtidig som de puster godt og er utrolig komfortabel.

Skiutstyr foran tegnete fjell
Produkter fra XXL: JAKKE Mammut Haldigrat HS Hooded 4299,- // GOGGLES Firewall Reflect 22/23, alpinbrille senior 999,- // ALPINSTØVLER Nordica Trend LX 50 22/23, herre 1999,- + SKI Rossignol React Turn + Xpress 10 GW carving 2999,-

Gode støvler - kanskje det viktigste

I følge Jorand, salgsleder for ski og villmark hos XXL Lagunen, er det skiskoene som er det viktigste punktet når man skal kjøpe skiutstyr. Spesielt når det gjelder alpint.

Å ha en sko som sitter godt er utrolig viktig for en god skiopplevelse.

-Hos oss i XXL starter vi alltid med skiskoen først. Rett og slett fordi skoene er veldig personlig og sitter ulikt fra person til person. Skoen skal sitte litt trangt for å gi deg maksimal kontakt med skien og underlaget, og det er avgjørende at den passer til foten.

Du kan få en rekke gode støvler til en rimelig penge, men vi anbefaler alltid kunden å prøve ulike skisko for å være sikker på at støvelen passer til foten. Går man opp et hakk fra den rimeligste «basic» støvelen får man gjerne en sko som former seg etter foten og er mer behagelig på.

Person viser frem bootfit maskin
XXL Bootfit

Atle, skiansvarlig hos Outdoor og Tøger, avdelingsleder for ski og sykkel hos Intersport er begge enig i at støvelen har alt å si for at skiopplevelsen skal bli bra.

-Vi har stort fokus på at skoene skal være behagelig med god passform. Dette er spesielt viktig, ikke bare for skiopplevelsen, men også for å holde varmen. Dette fordi vi ønsker at du skal få riktige støvler både til din fot, vekt, ski og kjøreferdigheter. Alle har forskjellige føtter, derfor sier det seg selv at det ikke finnes «EN støvel som passer alle»

TIPS

XXL Lagunen og Intersport tilbyr gratis varmetilpassing av innersko samt blokking av skall når man kjøper utstyret i butikken. Dette for å få til den optimale passformen tilpasset din fot. Får du fort vondt i beina kan du også investere i en spesialtilpasset såle.

Person viser frem alpinstøvler
Det er viktig å bruke tid på å finne sko som sitter bra på foten. Bilde fra INTERSPORT

Sett av god tid til å prøve skistøvler i butikken. Du vil få hjelp til å måle foten og selger vil veilede deg for å finne en sko som sitter akkurat slik den skal. Når du har fått hjelp til å finne rett størrelse på støvelen vil kjøreopplevelsen bli bedre og du unngår problemer relatert til gnaging og ubehag.

Skiklær foran tegnete fjell
Produkter fra INTERSPORT: BUKSE Bergans Cecilie 3L 3499,- // JAKKE Bergans Cecilie 3L 4499,- // GOGGLES Oakley O Frame 2.0 XSBARN 549,- // SKI Head WC Rebels e.XSR m_PR 11 GW, bakkeski med binding, pakkepris 4999,- // ALPINSTØVEL Dalbello DS MX 65 2199,- // MIDLAYER Bergans Cecilie Wool 1800,-

Valg av ski

Er man relativt fersk i bakken, vil det være lurt å gå for korte, lettere ski med høy radius/ innersving. Jo kortere og lettere skiene er, jo enklere er det å kontrollere de i lavere hastighet. Når man blir mer erfaren og ønsker høyere fart på skiene vil det være fordel å velge lengre og tyngre ski som holder seg stabile i høy fart.

Når man skal starte med alpint, er det ikke nødvendigvis slik at det dyreste utstyret er det beste.

-Er du nybegynner lønner det seg å kjøpe en vanlig alpinski fremfor de hotte «twintip» og «offpiste»-variantene. En vanlig alpinski i dag er nemlig smalere på midten enn foran og bak, og svinger mye mer av seg selv.

Det er også viktig at skiene ikke er for lange. En tommelfingerregel som går igjen, er at en nybegynner ski bør være ca 15 cm under egen kroppshøyde.

Skiklær foran tegnete fjell
SKI K2 Dreamweaver 7.0 70 mm, twintipski med binding junior, pakkepris 2499,- INTERSPORT // Fra SPORT OUTLET: BUKSE Vikafjell Jr 500,- // JAKKE Vikafjell 595,- // GOGGLES Junior Alien 295,- HJELM Alien, Draco 475,-

Visste du?

Visste du at gode skistrømper og ull er utrolig viktig for skiopplevelsen?

Fryser man lett på beina kan gode og varme skistrømper være avgjørende. Vi anbefaler også ull undertøy, da varmen kommer innenfra. Om det innerste plagget vi har på oss da er bomull så vil bomull holde på fukt og gjøre deg klam og våt, mens ull fortsetter å varme selv om man blir våt.

Bindinger og staver

Bindingen på skien blir satt opp etter vekt. Butikkpersonalet vil spørre deg hvor mye du veier, så fikser de resten for deg. Det er viktig at bindingen stilles inn riktig, slik at den løser seg ut dersom du faller.

Når du kjøper alpinstaver, så skal du ha staver som er i en lengde slik at du får 90 grader i albueleddet. Aluminium er det vanligste og prisen ligger fra 299,- for et par.

Person viser frem slipemaskin for ski
Ta med deg slitte gamle ski til Outdoor og de gir skiene nytt liv med sin førsteklasses slipemaskin.

Vedlikehold og nytt liv

Våre butikker hjelper deg gledelig med enkle smørejobber, tips og råd. XXL Lagunen og Outdoor har dessuten toppmoderne slipemaskiner og hjelper deg med hva enn det måtte være av reparasjoner som puster nytt liv i gamle ski. Perfekt dersom du har arvet et eldre par med slalåmski eller ønsker å friske opp et par med ski som har sett sine bedre dager.