Kom i gang med hjemmedyrking!

Planting av vårblomster
Ulike blomster og løk
1. FLOKS, PHLOX, STAUDE BARROT, 3 stk 59,- // 2. DEKORATIVE GEORGINER, Pink Magic 79,- // 3. FREESIA 65,- // 4. POMPON, GEORGINE SYLVIA 75,-

Skal du i gang med planleggingen av årets hage? Eller kanskje du har lyst å utforske mulighetene for å dyrke frukt og grønnsaker hjemme?

Mesterhagen gir deg tipsene for å lykkes.

Du trenger ikke stor plass eller grønne fingre for å komme i gang med hjemmedyrking. Det viktigste er å sette i gang. Bruk litt tid på å bestemme deg for hva du ønsker å dyrke.

Er du helt ny i feltet kan det være lurt å ta turen innom Mesterhagen eller ditt lokale hagesenter for inspirasjon og tips. De kan også anbefale vekster som er lette å holde og enkle å få til og gro.

Plante vårblomster

Vår og sommerblomster

I april kan vi nyte synet av ny-sprungne påskeliljer, krokuser og andre løkblomster. Disse løkene er satt på høsten, men kan også kjøpes ferdig i potte på hagesentrene.

Ønsker du løk- og knollplanter som skal blomstre til sommeren, må disse settes nå på våren. Dette gjelder planter som liljer, georginer og begonia. Plant dem gjerne i potter først dersom det fortsatt er kaldt ute, slik at du er sikker på at frosten er over når de plantes ut.

Sette poteter

Mesterhagen selger ulike typer spiselige vekster som jordbærplanter, tomat, paprika, settepoteter, setteløk og mye mer. Ta gjerne turen innom for tips og råd.

Poteter og løk

Skal du dyrke egen løk og poteter skal disse settes nå på våren. Løken planter du med spissen opp. Tuppen skal så vidt nå det øverste jordlaget. Her er det lurt å ha god drenering siden løken ikke vil ha det for vått.

Når du setter poteter så bør de først ligge i 14 dager slik at de begynner å spire. Sett de deretter i en potte, pallekarm eller i bakken etter siste nattefrost. Vann godt. Etter hvert som planten på overflaten spirer må du «hyppe» dem. Det betyr at potetene vil komme opp mot overflaten. For at disse ikke skal bli grønn og uspiselig, må du dekke dem til med mer jord.

Etter 10 - 12 uker (eller senere, spørs hvilken sort) er du klar for den kjekke delen, nemlig å høste potetene. De skal da oppbevares mørkt og kjølig. Mandel og Beate er populære sorter.

Dyrke urter og jordbær

Visste du at hagearbeid har en svært gunstig effekt når det gjelder forebygging og behandling av stress?

Jordbær

Jordbærplanten blir ca. 10 - 20 cm høy og kan plantes både i krukker, ampler og bed. Plasseringen bør være en solrik plass i vanlig, godt drenert, plantejord. Beste tidspunkt for utplanting av jordbær er enten vår eller høst.

Drivhus
1. POPULAR 86 DRIVHUS 5m2, polykarbonat 9.500,- // 2. ALTAN 3 1,33m2, glass 6.500.- // 3. ALTAN 2 0,91m2, glass 6.300,-

Drivhus – Utvider mulighetene

Det blir stadig mer populært å dyrke sine egne grønnsaker og planter hjemme. Har du en drøm om å være mer selvforsynt, eller å dyrke oliven, sitrus planter, druer og eksotiske blomster? Et drivhus forlenger sesongen og du kan dyrke planter som normalt sett ikke vil overleve den norske vinteren.

Det kan fungere som en fantastisk dyrkeplass, men også som en hagestue eller vinterhage der du kan senke skuldrene med nærhet til naturen.

Drivhus
MAGNUM DRIVHUS, herdet glass 10m2, 27.800,-

Mesterhagen selger drivhus med kort leveringstid. Har du stor plass, er Magnum på 10m2 et smykke i hagen. Dersom du har terrasse, kan veggdrivhuset Altan på 0,91m2 eller 1,33m2 være tingen.

Drivhus kan du få både med glass eller polykarbonat. Fordelene med glass er at det gir mer tyngde, som kan være greit på steder med mye vind. I tillegg ser det fint ut. Polykarbonat eller kanalplast isolerer mer, tåler slag og knuser ikke så lett.

Dyrke urter

TIPS!

Tenker du å skaffe deg drivhus er det lurt å ha planlagt hvor det skal stå, hva det skal stå på samt lysforhold og vind.

Riktig jord og gjødsel

Det kan gjerne virke litt overveldende med alle de ulike typene jord og gjødsel som finnes på markedet. Mye er likevel gjort dersom du velger riktig. Enkelt sett kan du dele jorden inn i to hovedkategorier.

Blomster

Sur jord:

Rododendron, asalea, lyng, hortensia og nåletrær trives best i sur jord.

I Bergen har vi naturlig sur jord så her trives rododendronene godt. Det samme gjelder gjødsel til surjordplanter. Hvis du kjøper rododendrongjødsel, så kan dette brukes på blåbær som også er en surjordplante.

Vanlig jord:

De fleste andre planter vil ha vanlig jord. Kjøp en jord med gjødsel i og bland gjerne sand i jorden. Siden det er så vått i Bergen så er det bra med litt ekstra drenering. Du kan også knuse lecakuler og blande i. Har du kompost er det supert å gi plantene, men pass på at det ikke blir for sterkt. Skal du ha jord til inneplantene er det lurt å kjøpe en jord til inneplanter. Da er det mindre risiko for lukt og fluer.

TIPS!

Mesterhagen har et stort utvalg innen ulike typer jord. De kan også levere jorden hjem til deg.

Når du skal så frø bruker du en jord med lite næring i, slik som så- og kaktusjord. Grunnen til dette er at det er nok næring inne i frøet for at det skal kunne spire. Bruker du vanlig blomsterjord så kan dette blir for sterkt for frøene. Skal du ha jord til orkideer derimot, så skal ikke de ha jord, men bark som er egnet for orkideer. Det er fordi de er snylteplanter og henger på trær og drikker vann i fra luften.

Mesterhagen er en spesialforretning for ute og inne dyrking. Hos dem finner du utstyr for såing, vanning og vertikaldyrking. De har også et stort utvalg frø og gode råd til hvordan du skal starte å dyrke. Perfekt nå når vårklargjøringen av hagen står for tur.

Du finner dem i Laguneparken.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 18:00