Lag deilige bakevarer til påske

Påskeboller, kanin og harer

Start påskeferien med deilig påskebakst. Heldigvis er det lov å bake flere enn bare én av oppskriftene.

PÅSKEHARE BOLLER

Med mange fridager er det endelig tid til å eksperimentere litt ekstra på kjøkkenet. Mellom skiturene, påskekrimmen og påskeeggjakten kan man lage disse supersøte harene med barna.

Bolledeig

  • 500 g hvetemel
  • 50 g sukker
  • 0,5 pk tørrgjær
  • litt salt
  • 1,5 ts malt kardemomme
  • 3 dl melk
  • 1 stk egg
  • 75 g smør , romtemperert i terninger
  • 1 stk egg til pensling

1. Ha mel, sukker, gjær, salt og kardemomme i en bakebolle.

2. Pisk sammen melk og egg. Hell melk- og eggeblandingen sammen med de tørre ingrediensene.

TIPS!

Dersom deigen eltes lenge nok i en kjøkkenmaskin, dvs 10 minutter eller mer, trenger du ikke varme melken på forhånd. Da vil eltingen gi rett temperatur. Dersom du elter for hånd bør melken varmes til ca 37 grader før du blander ingrediensene.

3. Elt med eltekrok i 15 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. Ha eventuelt i mer mel til deigen slipper bollen.

4. Tilsett smør i terninger. Elt så videre i ca 10 min til.

5. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (40-50 minutter).

Påskeboller, harer

Slik lager du hareboller:

1. Trill tynne pølser av bolledeig og snurr dem sammen til "sneglehus". Enden blir harens labber.

2. Trill en liten kule til hale og fest på motsatt side.

3. Trill en litt større kule til hode og snitt i den med en saks eller kniv så du får de lange ørene til haren. Bruk rosiner til øyne.

Vil ikke harebollene henge sammen? Bruk pisket egg for å "lime" delene sammen.

Stek bollene midt i ovnen på 225 grader i ca 10 minutter. Følg med underveis, steketiden varierer etter størrelsen.

TIPS!

Lurer du på om bollene er gjennomstekte? Slå lett på undersiden av bollene. Dersom de høres hule ut er de ferdige.

Oppskrift og bilder fra Meny.

Sjokolade kake med kvikklunsj og appelsin

Sjokoladekake med kvikklunsj og appelsin

Her har jeg kombinert kvikklunsj, appelsin og sjokolade som oser av påske! Det er ingenting ved denne oppskriften som er vanskelig, så denne skal alle klare å lage.

Oppskriften er for 6-8 personer.

Bunn

  • 4 pakker kvikklunsj
  • 50 g smeltet smør
  • Mousse med appelsin:
  • 4 dl kremfløte
  • Finrevet skall fra ½ appelsin
  • Saft fra ½ appelsin
  • 200 g lys kokesjokolade
  • 2 klyper salt

Nøtteglasur

  • 100 g mørk 70% sjokolade
  • 1 dl kremfløte
  • 75 g hasselnøtter
  • 1 klype salt

Slik gjør du:

1. Kle en liten rund (18-20 cm i diameter) springform med bakepapir. Kle både bunnen og sidene av formen.

2. Knus kvikklunsjen i en liten blender med knivblad eller legg kjeksen i en pose og hamre løs. Rør sammen den finknuste kjeksen og smeltet smør, hell over i springformen og fordel røren utover.

3. Sett formen i kjøleskapet mens du lager moussen.

Lys sjokolademousse

1. Finhakk sjokoladen og ha den i en skål sammen med finrevet appelsinskall og appelsinsaft. Dryss over litt salt, fin og sett til side.

2. Varm opp 1 dl av kremfløten til kokepunktet og hell den over sjokolade. La stå i 1 minutt før du rører alt sammen til en glatt glasur. Hvis du vil kan du sile sjokoladen så du fjerner appelsinskallet, eller så kan du la dem være i.

3. Avkjøl i 10 minutter, eller til romtemperatur.

4. Pisk resten av kremfløten (3 dl) til en myk krem. Rør først ⅓ av kremen med sjokoladen før du forsiktig vender inn resten. Prøv å slå så lite luft ut av kremen som mulig så du får en luftig mousse.

5. Hell moussen over i kakeformen og sett den i kjøleskapet natten over. Evt i fryseren i 4 timer.

Sjokoladekrem

1. Stek nøttene på 200 grader i 5 minutter eller til de er gyldne.

2. Finhakk sjokoladen og ha den i en skål, sett til side.

3. Varm opp kremfløte til kokepunktet og hell over sjokoladen. La stå i 1 minutt før du rører alt sammen til en glansfull krem.

4. Hakk nøttene og rør dem inn i sjokoladekremen.

5. Avkjøl kremen til romtemperatur og til den har tyknet litt.

6. Ta kaken ut av kjøleskapet, fjern springformen og smør sjokoladekremen utover toppen av kaken.

Oppbevar kaken kjølig til den skal spises.

TIPS!

Du kan bruke en større form enn 18-20 cm rund form. Da må du gange opp oppskriften med 1,5 eller mer.

Oppskrift og bilde fra Obs/Ida Gran-Jansen.

Ciabatta med eggerøre, pesto og prosciutto

Ciabatta med eggerøre, pesto og prosciutto

Dette er skikkelig godt og noe som de aller fleste liker! Lag hjemmelaget pesto, ha det i en skål. Lag eggerøre (den aller beste) og ha i en skål, stek ciabatta og prosciutto. Sett alt frem så kan folk selv dandere som de selv ønsker. Dette er en stor porsjon pesto og eggerøre så oppskriften er til 8 personer.

Hjemmelaget pesto

  • 2 stk Hvitløk
  • 2 planter Basilikum
  • 4 ss Sitronsaft
  • 80 g Revet parmesan
  • 1 dl Extra virgin olivenolje
  • 2 never Pinjekjerner
  • 2 klyper Salt

Eggerøre

  • 12 stk Egg
  • 100 g Smør
  • 4 klyper Salt

Tilbehør

  • Ciabatta
  • 12 skiver Prosciutto
  • 4 stk Avokado
  • 1 pose Ruccola

Det første du kan gjøre er å lage pestoen. Jeg har brukt en liten blender til dette, men du kan også bruke en stavmikser. Ha alle ingrediensene i en liten blender eller en høy kolbe og blend alt sammen enten med stavmikseren eller den lille mikseren. Når du har fått en jevn pesto er den ferdig, det går veldig fort.

Stek pinjekjernene i en tørr panne til de er gylne.

For å lage eggerøren så er trikset å ikke bruke for høy varme. Det er en feil veldig mange gjør. Kakk eggene i en stekepanne og ha i smørterningene. Sett pannen på medium varme og bruk en slikkepott eller visp til å vispe sammen eggene. Det vil ta litt lengre tid for eggene å stivne siden varmen ikke er så høy, men eggerøren vil bli så mye bedre. Når eggene begynner å stivne så kan du trekke platen av varmen. Du lager den etter den konsistensen du selv liker, jeg liker at eggene ikke stivner helt, men at jeg får en kremete røre. Dryss med litt salt.

Stek prosciutto i en panne med litt olje og stek ciabatta i ovnen. Smør et godt lag med pesto på hver ciabatta, legg på eggerøre, stekt prosciutto, avokado, ruccola og litt mer pesto.

Oppskrift og bilde fra Obs/Ida Gran-Jansen.

Arme riddere

Arme riddere

Disse er kjempegode til helgefrokosten! Topp de arme ridderne med gylden honning og friske bær. Salte ting som ost og skinke passer også godt til, hvis du liker det salte bedre enn det søte. Da dropper du bare vaniljesukker i røren.

  • 6 stk brødskiver
  • 3 stk egg
  • 2,5 dl melk
  • 1 klype salt
  • 0,5 ts vaniljesukker
  • smør

Toppes med

  • 100 g friske bær
  • flytende honning
  • melis

Slik gjør du:

1. Visp sammen egg, melk, salt og vaniljesukker.

2. Legg brødskivene i et dypt fat eller i en ildfast form. Hell egg- og melkerøren over brødskivene.

3. Snu skivene et par ganger så de blir godt dekket. La dem stå og trekke til seg egg- og melkerøren i et par minutter.

TIPS!

Du kan også drysse litt kanel over brødskivene før steking.

Sett en stekepanne på platen og skru den på middels varme. Ha smør i pannen og la det smelte før du steker brødskivene. Stek dem ca. 1-2 minutter på hver side til de er gylne.

Legg de ferdigstekte arme ridderne på en tallerken, drypp over litt honning og pynt med friske bær.

Et dryss melis helt til slutt blir ekstra fint!

Oppskrift og bilde fra Meny.

Oppskrifter og bilder
Meny og Obs/Ida Gran-Jansen