Slik forbereder du en konfirmasjonstale
Hvor tidlig bør man egentlig starte og hva er viktig å tenke på når man skal forberede en konfirmasjonstale? Finn inspirasjon med disse tipsene!
Du har kanskje hørt på andre som taler med velvalgte ord og en stødig stemme, og tenkt: «Kan jeg gjøre det like bra?». Så klart du kan – men det krever litt planlegging, tid og øvelse.
Steg 1 – Start i dag!
Selv om du har god tid, er det faktisk aldri for tidlig å starte på talen.
Begynn med å skrive ned noen stikkord. Hva er det du vil si? Ta gjerne utgangspunkt i et minne, eller noe personlig – men pass på at ikke hele talen blir for intern.
Sliter du med å komme i gang, kan det vært lurt å skrive ned flere forskjellige tanker, så kan du bruke litt tid på å kjenne hva som er riktig for deg å ta med til slutt.
La tankekartet eller notatene ligge i en dag eller to mens tankene surrer videre. Deretter setter du deg ned igjen for å strukturere poengene. Kryss over det du ikke vil beholde og sett ring rundt det du liker. Nå har du allerede et godt utgangspunkt og rammeverk for talen din.
Ideer kommer ofte ikke på kommando. Har du startet ideprosessen kan nye ideer komme når du minst venter det – skriv de ned!
Skal du i konfirmasjon? La deg inspirere av disse gavetipsene:
Gavetips til konfirmasjon fra nabo eller venner
Gavetips til konfirmasjon til nevø eller niese
Steg 2 – Stil og tone
Når du har funnet ut hva du vil si, må du kartlegge hvordan du skal si det. Spoler man tilbake til norsktimene på skolebenken snakket læreren både om retorikk og dikt. Nå er det bare å tørke støv av lærebøkene – for dette er virkemidler som egner seg godt i en tale.
Du kan også gjerne variere bruk av virkemidler, selv i en fem minutter lang tale. En tale behøver ikke å enten være morsom eller seriøs – det aller beste er en kombinasjon. Humor er med på å lette stemningen – og ler du litt selv, vil du automatisk slappe mer av.
Når du har skrevet ferdig talen – legg den bort i et par dager. Ta den så frem igjen og les gjennom et par ganger. Omformuler det som ikke føles naturlig og ta bort overflødige setninger.
Vi har alle hørt på taler eller presentasjoner som aldri tar slutt – eller det er i hvert fall slik det føles. Det siste man ønsker er at noen gjesper eller kjeder seg mens man taler. Hold talen kort og konsis. Husk at det gjerne er flere som skal tale, så du behøver ikke å si alt. Hold deg til poenget og snakk gjerne i underkant av 5 minutter.
Steg 3 – Øv, øv og øv
Nå har du kartlagt både hva du skal si og hvordan du skal si det. Bra! Så begynner det som de fleste gjerne synes er litt ubehagelig, men som gjør fremførelsen mye bedre. Sett opp et kamera og spill inn en video hvor du øver på å holde talen. Se gjennom filmen, vurder deg selv og hva du vil forbedre og gjør det hele en gang til.
Øv gjerne flere ganger etter hverandre – og ta heller lange pauser mellom øvingsøktene. Gjør klar huskelappene dine og bruk dem mens du øver slik at du fristiller deg fra manus. Det gjør også at du kan kartlegge om du må legge til noe – eller om budskapet ditt sitter som det skal.
Når du begynner å bli trygg, bør du fremføre talen for noen andre og følge med på: Når ler de? Hvor bør du ta ekstra lange pauser? Holder du på oppmerksomheten deres helt i mål?
Steg 4 – På talerstolen
Når man står på talerstolen har hendene en tendens til å bli klamme og pulsen øker. Husk at alle er på ditt lag, og at dersom du sier noe feil eller faller ut – så gjør det ingen ting!
Gi deg selv et pusterom. Hvis du har en tendens til å prate fort – legg inn pauser på huskelappen din. Nyt stemningen – og husk at publikumet ditt er der for å le med deg, ikke av deg.
Lykke til!