Meny
 
bunadsutstilling lagunen sjekkliste bunad

Sjekkliste for bunad

Husfliden har gitt oss tips til hva du bør sjekke på bunaden før du tar den i bruk. Dette bør gjøres i god tid før 17. mai. Husk også å komme innom Lagunen for å se den flotte bunadsutstillingen i 2. etasje! 

Bunadsutstilling 

Velkommen opp i 2. etasje for utstilling av flotte bunader fra blant annet Fana, Nordhordland, Sogn, Sunnfjord, Hardanger, Austevoll etc. Utstillingen er et samarbeid med Norsk Flid Husfliden Bergen og husflidskonsulenten i Hordaland.

Sjekkliste

 

1. Finn frem bunaden i god tid før 17. mai.

 

2. Se over, kost vekk flekker eller tørk av med en fuktig klut. Bunaden kan godt lufte seg når det er litt kaldt ute.

 

3. Er skjorten gul, legg den i kaldt vann natten over og/eller skyll den opp i såpespon (kjøpes hos husfliden) som er super til lin. Eller du kan bruke flytende Omo white. Skyll godt, heng opp til tørk, gjerne i solen, men ta inn før det blir helt tørt. Har du strukket og glattet skjorte og forkle før du hang opp, er det bare å glatte over med strykejern. Helst i god tid før bruk. Da holder det seg fint lengre. For flekker, sjekk Husflid.no vask og stell av bunader.

 

4. Se over hekter og knapper. 

 

5. Sjekk sølvet. Knapper kan pusses med knappebrett under. Ta av maljer, beltespenner og annet sølv som er sydd på og sørg for at det er pusset, rent og tørt før du setter på igjen. Sølv kan vaskes med sal, salmiakk og vann. Sjekk ut gode tips på solvsmidja.no.

 

6. Bunadsko bør være inngått før den store dagen. Puss dem og gi dem litt stell. Her i Bergen er det lurt med impregnering.

 

7. Strømper – sjekk om er de ren og pen fra i fjor. Jentestrømpene er ofte røde på Vestlandet og sorte eller blå til dame. Bruk eventuelt litt gode bomull/nylonstrømper. Noen bunader har egne strikkede strømper.

 

8. Mange bunader har egne ytterplagg, spøtaduk, heradklut, lasketrøye, stuttstøye, sjal og cape. En regncape er super å ha her i Bergen.

 

9. Hodeplagg er på ful fart inn. Men her er det ofte skille på småjenter, konfirmanter og gifte.

 

10. Husk at sminke og solbriller bør være så diskret som mulig.

 

 

Alle produktene er fra Gullsmed H. Gams-Haugsøen: 

1. 17. mai sløyfe med sølvtopp kr 478,- // 2. Til Fanabunad kr 570,- // 3. Til Bergensbunad kr 2225,- // 4. Liten: 349,- Stor: 449,- pr. stk. Universal, ikke til en spesiell bunad // 5. Til Hardanger, Nordhordland, Os og Vossabunad kr 2775,- // 6. Fanasølje kr 1485,- // 7. Hjertesølje Fanabunad kr 575,- // 8. Til Hardanger, Nordhordland, Os og Vossabunad  kr 865,- // 9. Herresølje Fanabunad kr 815,- // 10. Vi lager belter på mål til svært mange forskjellige bunader – rask levering!

Sist endret - 09 mai 2019