Meny
 
velge riktig alpinstøvel

Bilde: Endre Knudsen @knuds

Velg riktig alpinstøvel

Når man skal gå til innkjøp av nye alpinstøvler, er det flere faktorer som avgjør hva man bør velge. Pris, bruksområde og ferdighetsnivå spiller alle inn i valget av den perfekte modellen. Hos Sport Norge har de et stort utvalg modeller og prisklasser.

Passform:

Passformen på støvelen er nok det viktigste for den jevne alpinist. Støvelen skal sitte godt på foten, og gi deg maksimal kontakt med skien og underlaget. Dette gir den beste og tryggeste ski- opplevelsen. Rimeligere alpinstøvler er ofte brede i passformen. Disse er laget for å passe alle, og har et økt fokus på komfort. De dyrere støvlene sitter strammere på foten, og er bedre for mer krevende kjøring der kontakt med skiene er viktig.

 

Flex:

Dette handler om hvor lett det er å bøye skoen fremover. Høy flexverdi betyr en stivere sko. Tommelfingerregelen her er, at jo mer dreven du er og jo sterkere du er, desto høyere verdi skal du ha på flex-skalaen. Dette gir deg mer kraft i framskiene. Dersom du er en nybegynner skal du ha mykere sko, for enklere å kjøre rett teknisk.

 

Størrelse:

Det aller viktigste når du skal velge deg alpinstøvler er at du velger riktig størrelse. Alt for mange velger for store sko, og grunnen til det er ganske logisk: når man tråkker ned i en alpinstøvel er det trangt og veldig stivt. Det er ikke akkurat en tøffel man trår nedi. I tillegg er skaftet på alpin- støvler vinklet fremover, slik at brukeren skal ha en naturlig posisjon over framskiene. Dette gjør at hælen ikke sitter helt baki støvelen før man bøyer seg litt fremover, noe som gjør at man gjerne opplever at tærne stanger i tuppen med det samme man trakker nedi skoene, og dermed kanskje umiddelbart tenker at støvlene er for små.

 

Har du for store sko kan du fort få problemer i bakken. Når du svinger vil nemlig foten først svinge nedi skoen, og du vil få en forsinkelse på skiene. Denne bevegelsen inni skoen er den som kan føre til gnaging og såre bein. Dessuten er det ikke sikkert at utløsermekanismen i bindingen fungerer optimalt dersom støvlene er altfor store i forhold til foten på innsiden.

 

Hvordan gjør jeg det?

Alpinstøvler opererer heldigvis med en veldig enkel størrelsestabell som heter “Mondopoint”. Mondo måler størrelsen i centimeter innvendig i innerstøvelen.

 

Når du kommer inn i butikken for å kjøpe alpinstøvler måler vi derfor foten din, og legger maksimalt på én centimeter, da vi i utgangspunktet ønsker å gi deg så små støvler som mulig. Da får du rett størrelse på støvelen, kjøreopplevelsen blir bedre og sjansen for gnag og ubehageligheter reduseres vesentlig.

 

 

Venstre: Bilde tatt av Endre Knudsen @knuds // Høyre: Salomon X-Pro 100 Sport alpinstøvel kr 2499,- hos Sport Norge

 

Kilde: Sport Norge

Sist endret - 11 februar 2020