Meny
 

Sushispråk for nybegynnere

sushispråk for nybegynnere

Sushi betyr egentlig marinert ris, men begrepet dekker nå rettene innenfor en hel mattradisjon. Du trenger ikke huske noen av ordene for å nyte den gode smaken. Likevel kan det være morsomt å lære seg sushispråket, nyttig på restaurant og imponerende til hjemmebruk.

Tre viktige ord

 

Enkelt sagt er det aller meste av sushien du lager eller får servert nigiri, maki eller sashimi. Kan du forskjellen, har du lært nesten hele sushispråket:

 

Maki er den runde biten med sjømat og noe annet godt i kjernen, og tangplater og ris rundt. I denne filmen lærer du å lage maki selv.

 

Nigiri er den avlange risballen med et stykke sjømat på toppen. Lag nigiri selv etter at du har sett på denne filmen.

 

Sashimi er tynne fiskeskiver uten noe annet rundt. Strengt tatt er det derfor ikke sushi i det hele tatt, siden sushi altså betyr marinert ris. Likevel hører det ofte til sushimåltidet – smak, så skjønner du hvorfor!

 

Andre ord du hører

 

Siden sushi er en japansk mattradisjon, har naturligvis også de viktigste ingrediensene og tilbehøret eksotiske navn:

 

Wasabi er den grønne kremen du serverer sammen med sushi, og som du rører ut i små mengder i soyasausen eller legger en knapt synlig mengde av på sushibiten. Vær varsom: Wasabi er sterkere enn det meste du har noen gang har smakt!

 

Nori er de tynne arkene av tørket og presset tang som du bruker når du lager makirullene.

 

Syltet ingefær er de tynne skivene du spiser mellom hver sushibit, for å rense ganen og gjøre smaksløkene klare for neste delikatesse. Klikk her for oppskrift på syltet ingefær.

 

Kilde: godfisk.no

Sist endret - 17 juni 2019